Vad är de sju scenerna?

De sju stadierna av yoga hänvisar till sju nivåer av andlig upplysning att den dedikerade yogi är avsedd att uppnå genom regelbunden yoga-träning och djup meditation. Dessa sju utvecklingsstadier är holistiska och betonar fysiskt, mentalt och psykiskt välbefinnande genom transcendens av vardagliga önskningar och fördomar. Denna resa är också känd som jnana yoga; “jnana” är ett sanskritord för kunskap. Namnen på de sju stegen kommer från antika filosofiska skrifter som heter yoga sutras, som är avsedda att ge en andlig vägkarta för att leva ett meningsfullt och positivt liv.

Varje nybörjare yogi börjar med mental förberedelse för första etappen, känd som yama. Många spenderar en bra tid på detta stadium eftersom det innebär att man får större kontroll över varje enskild tanke, uttalande och handling. En yogi strävar efter att förvisa alla tankar och handlingar som är skadliga för någon annan levande sak, att vara helt ärlig mot andra såväl som med sig själv och att släppa fast bilagor till materiella saker och fysiska nöjen. Yama är den viktigaste fasen av denna andliga väg, eftersom den lägger grunden för de återstående sju stadierna av yoga.

Niyama är andra etappen, det innebär en djupare självkontroll. En yogi i niyama-scenen fokuserar på den inre disciplinen att acceptera nutiden och göra produktiva förbättringar i sin eller hennes framtid. Ett annat mål med niyama är att befria sinnet och kroppen av negativa, orena och självförstörande energier. Den sista delen av detta skede omfattar en högre kraft, vilken yogier kallar ofta “gudomlig kärlek”.

Medan de två första stegen tar yogi genom att förändra sin tankegång blandar det tredje steget detta nya sätt att tänka på med att utöva yogaställningar. Den här fasen kallas asana, och målet är fullständig kontroll över varje fas av rörelse för att öka kapaciteten för djup meditation. En yogi som kan balansera i en svår ställning under lång tid har behärskat mycket av det vanliga hinderet av fysisk smärta eller obehag, vilket leder till potentialen för djupare visdom i de mer avancerade stadierna.

Den fjärde och femte av yogans sju steg kallas pranayama och pratyahara. Pranayama bygger specifikt på de nydisciplinerade tankeprocesserna som började i första etappen, det innebär att yogierna förstärker sina krafter med intensiv koncentration genom att ansluta djupa andningsövningar till mental fokus på endast inre själv. Pratyahara betonar mental avlossning från externa distraktioner under yoga meditation.

Befälhavande i femte etappen är avgörande för att flytta in i den sjätte, känd som dharana. Nu när yogi känner att han eller hon kan transcendera utanför distraheringar, strävar han eller hon i dharana-scenen för att tysta tanken på några icke-mentala tankar. Denna del av yoga-praktiken innebär intensivt fokus på ett objekt, vilket är annorlunda för varje yogi. I det sjunde och sista skedet av yoga som kallas dhyana är sinnen helt omedveten om något annat än det enda objektet, som yogamästare tror är viktigt för inre fred och ökad medvetenhet.