Vad är ett tarminfarkt?

Ett tarminfarkt, även känt som tarmdöd, är en term som används för att beskriva förstöringen av tarmvävnad på grund av begränsat blodflöde. Denna begränsning kan ha flera olika orsaker, inklusive tarmsträngbildning eller ocklusion av en av de mesentera artärerna. Detta är en medicinsk nödsituation som kräver omedelbar behandling, eftersom tarminfarkt kan orsaka död utan snabb kirurgisk ingrepp. Även vid akutoperation kan detta tillstånd vara dödligt. Eventuella individuella frågor eller problem angående detta tillstånd bör diskuteras med en läkare eller annan medicinsk proffs.

Tarmsträngning är en av de vanligaste orsakerna till infarkt. Detta inträffar när en del av tarmen blir vriden, vilket resulterar i minskat blodflöde. En strangulerad tarm utvecklas vanligtvis som ett resultat av en bråck eller vidhäftning som uppstår som ett resultat av tidigare kirurgiska ingrepp. Illamående, kräkningar och buksmärtor är vanliga symptom på tarmsträngning, och akutoperation krävs för att förhindra att ett potentiellt dödligt infarkt uppstår.

En vriden tarm är en annan potentiell orsak till detta tillstånd. Detta är ett potentiellt allvarligt medicinskt tillstånd, även om det inte alltid orsakar en medicinsk nödsituation. I milda fall kan symtom komma och gå och ha varierande svängighetsgrader. Symtom kan innehålla illamående, kräkningar och förstoppning. Om symtomen blir svåra, beror det oftast på att en kvävning uppträder, vilket indikerar en medicinsk nödsituation.

Arteriell ocklusion med en av de mesenteriska artärerna är ytterligare en möjlig bidragande faktor till utvecklingen av ett tarminfarkt. Detta tillstånd orsakas oftast av en uppbyggnad av ett ämne som kallas plack inuti artären. Denna plackuppbyggnad medför att artären blir smalare, vilket minskar blodflödet till tarmarna. I början av sjukdomen kan denna ocklusion kunna behandlas med en kombination av mediciner, kostförändringar och förändring av livsstil. Om tillståndet fortskrider kan kirurgisk ingrepp bli nödvändig.

Oavsett den direkta orsaken till infarkt är kirurgisk ingrepp den enda effektiva behandlingen. Den skadade delen av tarmen tas bort, och de friska ändarna av tarmen återansluts. Denna typ av operation ökar risken för att infarkt utvecklas igen senare på grund av ärrvävnad och vidhäftning, så patienten kommer noggrant att övervakas för eventuella tecken på återkommande symtom. Eventuella buksmärtor efter operationen ska rapporteras till en läkare för vidare medicinsk utvärdering.