Vad är för och nackdelar med munskydd för tandslipning?

Tandslipning eller bruxism kan orsaka käke och tandvärk, huvudvärk och slitage på tänderna. Muntvakter för tänderslipning är konstruerade för att bäras under sömn på natten för att förhindra att detta händer. Användaren kan fortfarande försöka göra rörelserna, men vakten dämpar tänderna och hindrar dem från att röra. Några av fördelarna med att bära dessa nattvakter är skydd för tänderna, mindre smärta och möjligen bättre sömn. Nackdelar är bekostnad av vissa skräddarsydda vakter, oförmåga att sova med någonting i munnen och brist på lättnad från vissa symtom.

Människor som mår sina tänder på natten riskerar allvarliga tandproblem. Så småningom kan tänderna börja slita ner. Eftersom emaljen på tänderna bär bort, finns det mindre skydd runt rötterna. Känsliga tänder, tandvärk och håligheter kan resultera. Ett av de bästa sätten att förebygga dessa problem är att använda specialdesignade munskydd för tänderslipning.

Oavsett om skyddet är skräddarsyddat eller köpt från en butik, sätter det en barriär mellan de övre och nedre tänderna för att hålla dem från att skrapa och slipa ihop. Det skyddar inte bara tänderna, men det hjälper också till att förhindra smärtan som kan komma från att mala dem. Tryck på tänderna under sömnen kan vara mycket mer kraftfullt än en person någonsin skulle försöka vara vaken och kan orsaka lösa tänder, käksmärta och huvudvärk. Muntvakter kan hjälpa till att lindra de smärtor, lindra lite av trycket och underlätta sömnen.

Några av nackdelarna med att använda munvakter för tänderslipning inkluderar den potentiella kostnaden och oförmågan att vänja sig på att ha någonting i munnen på natten. De flesta tandvårdspersonal kan göra skräddarsydda munvakter. Dessa är vanligtvis mindre än de som finns i butikerna och passar vanligtvis över tänderna mycket bra. Anpassade nattvakter kan vara dyra, vilket ofta leder till att människor försöker hitta de som finns i butikerna först. Munnvakter som köpts i en butik är mer ekonomiska, men kanske inte lika bekväma.

Mögelbara munskydd för tandslipning är ett annat alternativ och kan vanligtvis hittas i butiker som har apoteksprodukter. Dessa nattvaktar kokas vanligtvis för att mjuka dem och pressas sedan mot tänderna för att ge dem en “anpassad” passform. Muntvakter av denna typ är billiga, men oftast större än de specialtillverkade apparaterna, och de kan vara svåra att vänja sig vid.

En person med allvarliga slipproblem kan upptäcka att även efter att ha köpt ett munskydd skyddar hans käke fortfarande. Det kan bero på att han fortfarande knyter i käftmusklerna och biter på vakt. En tandläkare kan förmodligen rekommendera strategier för att minimera käftklyftan på natten. Avkopplingsövningar och en nattritual kan också hjälpa till. Det kan också vara en bra idé att prova ett vakt som passar annorlunda i sin mun, vilket ibland betyder att man köper en dyr, skräddarsydd enhet.