Vad är symtomen på en blåskalvad axel?

Det mest uppenbara symptomet på en blåskalder är en synlig blåmärken på platsen för påverkan på axeln. Andra troliga tecken inkluderar svullnad, styvhet och smärta eller ömhet. I de flesta fall behöver behandling av en blåstöd inte kräva medicinsk vård, med is, vila och sträckning visar sig vanligtvis tillräcklig för återhämtning. Över disken kan smärtstillande läkemedel användas för ömma eller ömma blåmärken.

En blåmärken eller kontusion är en blödning under huden, vanligtvis som ett resultat av ett trubbigt trauma. Påverkan orsakar skador på muskler och andra vävnader utan att piercera huden. Blod samlar på skadans plats, oftast synlig som en lila missfärgning av huden. Djup blåmärken, där blödningsplatsen inte ligger nära ytan och ingen synlig blåmärken syns på huden, är en annan möjlighet.

Dessa typer av skador är vanligtvis mjuka och känsliga för beröringen. Blåmärken till leder som axlar kan också orsaka smärta när de är i vissa positioner, vilket potentiellt begränsar rörelseområdet. En patient kan också uppleva en konstant smärta från en skadad axel, en smärta som kan intensifiera med beröring eller rörelse. Vissa svåra axelblåsningar kan orsaka smärta som strålar ner i armen.

Svullnad är ett annat troligt symptom på en blåskalad axel. Kroppen svarar på trauman genom att översvämma skadan med vätska i ett försök att vadda och skydda området. Denna svullnad kan göra leden hård och ytterligare begränsa rörelsen. Bruising kan minimeras genom att påföra tryck direkt efter skadan. Som med andra blödningar bidrar trycket till att sänka blodflödet tills koagulering kan blockera ytterligare blödning, mindre blödning kommer sannolikt att resultera i en mindre, mindre smärtsam blåmärken.

Is rekommenderas ofta för en knipad axel. Isbildning en skada kan minska smärta och svullnad för en snabbare och mer bekväm återhämtning. Lösa isbitar eller isförpackningar får inte placeras direkt på huden, utan i stället förpackas i en handduk och ska endast användas i 20 minuter åt gången.

Sträckning är också viktigt vid behandling av en blåskalad axel, eftersom det inte går att sträcka axeln med mild motion kan leda till styvhet, vilket väsentligt förlänger återhämtningsperioden. Regelbundet sträcker axeln genom hela sitt rörelseområde bibehåller flexibiliteten. Oftast är axelblåsning en mindre skada, och läkarvård är inte nödvändig. Över disken kan smärtstillande medel vanligtvis hantera smärta. Patienter som upplever svåra symptom eller symtom som inte förbättras kan vara allvarligare och bör söka professionell medicinsk behandling.