Vad är symtomen på parestesi?

Typiska symtom på parestesi är domningar, brännande eller klåda på något område av huden. Dessa symtom kan öka under fysisk aktivitet och kan också innebära muskelsmärta eller svaghet. Ångest, frekvent urinering eller muskelspasmer kan påverka vissa människor med detta tillstånd. Potentiellt allvarliga tecken på parestesi kan innefatta extrem svaghet, andningssvårigheter eller synförändringar.

En stift och nålar känsla som påverkar fötterna, armarna eller benen är bland de vanligaste rapporterade symtomen på parestesi, även om denna känsla kan påverka kroppens alla delar. Patienten kan också kännas som att huden kryper eller brinner, med obehaget som sträcker sig från mild till svår. Muskelspasmer och svårigheter att utföra normala uppgifter uppträder ofta också. Många patienter upplever en försämring av symtom vid försök med någon form av fysisk aktivitet. I de allvarligaste fallen kan rörlighet och personlig vård minska på grund av dessa symtom.

Ytterligare symptom på parestesi kan innefatta ångest, frekvent urinering eller utveckling av hudutslag. Utsläppen kan komma och gå och kan täcka ett stort område av kroppen eller kan isoleras till en viss region. Huden kan bli onormalt känslig för beröring, vilket får patienten att känna obehag eller smärta även när huden berörs lätt. Även om dessa symtom bör diskuteras med en läkare så korrekt medicinsk behandling kan börja, utgör de vanligtvis inte några signifikanta hälsorisker.

Några symtom på parestesi kan indikera närvaron av livshotande komplikationer och bör omedelbart rapporteras till en läkare för vidare medicinsk utvärdering. Några av dessa symtom kan inkludera synförändringar, slumrat tal eller förlust av tarm- eller blåskontroll. Förvirring, extrem svaghet eller svårighet att gå ska rapporteras till en läkare också. Eventuella symtom som uppträder efter en traumatisk skada bör utvärderas medicinskt.

Behandling av de olika symtomen på parestesi varierar mycket och beror på den direkta orsaken såväl som patientens övergripande hälsa. Motion, fysioterapi och massage är ofta till hjälp vid hanteringen av symtomen. Receptbelagda läkemedel kan ibland användas, speciellt om smärtan i samband med detta tillstånd blir svår. Näringsbehandling, akupunktur och livsstilsmodifiering kan också visa sig vara till nytta i många fall. En läkare kan hjälpa patienten att bestämma om det mest lämpliga behandlingsprogrammet baserat på individuella behov.