Vad är tecknen på melatoninberoende?

Män och kvinnor som tar regelbundet melatonintillskott kan bli beroende av dem och utveckla en form av melatoninberoende. Detta tillstånd innebär vanligtvis svårighet att sova utan kosttillskott och kan inkludera sömnighet vid olämpliga stunder eller problem med cirkadianrytmen mer allmänt. Symptomen på missbruk löser sig ofta snabbt när kosttillskotten inte längre tas och inte medför allvarliga komplikationer.

Termen “melatoninberoende” är något av en missnöje. Melatonin förekommer naturligt i kroppen, och medan det är möjligt att bli beroende, både fysiskt och psykiskt, på melatonintillskott, är detta inte en sann beroende i begreppets tekniska betydelse. Människokroppen söker naturligtvis ett tillstånd av inre balans, kallad homeostas. När kosttillskott används för att öka nivån på ett ämne som kroppen producerar naturligt, svarar kroppen genom att sänka sin naturliga produktion av det ämnet och genom att reagera mindre starkt på det. I huvudsak når kroppen en ny balanspunkt baserad på den högre nivån av ett ämne som melatonin.

När kosttillskott för att öka nivån av en naturlig förening, såsom melatonin, inte längre tas, störs kroppens homeostas igen, eftersom kroppen är effektivt brist på den substansen tills den kan anpassa sig till en mer normal nivå igen. Detta kan få patienter att drabbas av mer allvarliga versioner av de symptom som de ursprungligen började ta kosttillskott. När det gäller melatoninberoende innebär det att patienter som börjar ta tillskott för att komma undan sömnlöshet kan uppleva mycket allvarliga sömnlöshet när de slutar ta kosttillskott.

Om en person vill upptäcka eller undvika denna typ av melatoninberoende, ska han eller hon noggrant övervaka sömncykeln. Män och kvinnor som har blivit beroende av melatonin kommer vanligtvis att finna det mycket svårt att sova normalt. Melatonin är ansvarig för att sänka kroppens funktion och ge dåsighetskänslor för att inducera sömn. Beroende på melatonin innebär uppbyggnaden en mycket högre tolerans mot dessa kemiska meddelanden, så att endast stora, artificiella doser av hormonet kan inducera sömn.

I nästan alla fall är symtomen på missbruk mild. De flesta människor kan enkelt anpassa sig till en kurs av melatonintillskott under några dagar, och långsiktiga negativa effekter är mycket sällsynta. I situationer där patienten är orolig för att han eller hon kan ha utvecklat en form av melatoninberoende, bör en kort försöksperiod utan tillskott normalt vara tillräcklig för att avgöra huruvida kroppen har kommit att vara beroende av dem.