Vad orsakar bildandet av pus?

Bildandet av pus orsakas av döden av vävnader och celler som omger en infektion i kroppen. Detta symptom kan uppstå på ytan av huden eller internt. Olika behandlingsmetoder är tillgängliga för individer som lider av detta symptom, beroende på infektionens placering och dess svårighetsgrad.

Pus kan förekomma som en vitaktig eller gulaktig tinad substans som oser när den utsätts för luften. När pus bildas på ytan av huden, kallas det vanligtvis som en pustule eller en pimple. När pus bildas under huden är det ofta känt som en abscess. Det kan förekomma i kroppens inre organ och vävnader, eller musklerna och benen.

Bildandet av pus indikerar ofta förekomsten av en bakteriell infektion någonstans i kroppen, vare sig under huden eller i ett sår som börjar på ytan av huden. Detta främmande ämne kommer bara att presentera sig efter infektionen har satt in och kroppen har börjat slåss mot det. Det betyder ofta att bakterierna har varit närvarande under en lång tid, men individen kanske inte tidigare varit medveten om det.

Pus består vanligtvis av döda vita blodkroppar, vävnader och andra former av biokemisk skräp. När en infektion sätter in i ett område av kroppen, är vita blodkroppar bland de första försvararna som skickas till webbplatsen. De attackerar aggressivt infektionen och försöker döda alla främmande celler som inte hör hemma och kan skada kroppen. Eftersom vita blodkroppar framgångsrikt eliminerar skadliga bakterieceller kan dessa döda celler förbli inlagda i såret och börja skada omgivande vävnad. När denna typ av materia börjar ackumuleras, har det potential att hindra ytterligare helande från att äga rum, och kroppen kommer att försöka utvisa den.

Olika behandlingar är tillgängliga för att läka sådana sår efter bildandet av pus har uppstått. Mindre aktuella sår ska rengöras med tvål och vatten minst två gånger om dagen och bandage för att förhindra intrång av mer smuts och bakterier. De kan också beläggas med antibakteriell salva som kommer att bekämpa ytbakterier som alltid finns på huden. Interna abscesser bör behandlas av en sjukvårdspersonal och kan endast diagnostiseras efter exponering för mycket känslig bildhanteringsutrustning, såsom sonogram och röntgenstrålar. Dessa infektioner behandlas ofta med orala antibiotika och kirurgisk avlägsnande.