Vad orsakar torra armbågar?

Det finns hundratals medicinska tillstånd, läkemedelsbiverkningar och vitaminbrister som i slutändan kan leda till torr hud och armbågarna kan påverkas av de flesta av dessa. Dessutom finns det flera medicinska tillstånd som är specifika för huden och förekommer med torr hud som ett symptom. Miljöfaktorer som brist på fuktighet, kemikalieexponering och irriterande kläder kan också orsaka torra armbågar.

Hudfuktighet kan påverkas av många sjukdomar. Hormonella förändringar från graviditet, klimakteriet och många sköldkörteln kan ge utslag på huden. Diabetes, särskilt när den är förknippad med njurdysfunktion, torkar ofta huden. Även tillfälliga förhållanden som solstråle och diarré kan orsaka hudens torrhet som ofta överstiger de ursprungliga förhållandena i veckor eller månader.

Medicin är också vanliga orsaker till hudproblem. Till exempel kan många vanliga antidepressiva läkemedel orsaka torr hud. Dessutom torkar vanliga urter och mediciner, inklusive koffein, ofta huden. Ironiskt nog finner många att samma aktuella salvor som används för att behandla klåda i samband med torra armbågar gör att huden blir torrare.

De som lider av undernäring har ofta torr hud som ett symptom. När det finns en brist, de vitaminer och mineraler som hjälper huden att producera naturliga oljor är reserverade för kroppens vitala funktioner. Vitamin A, riboflavin och järn i synnerhet påverkar hudens hälsa, och även svaga brister kan dramatiskt påverka hudens fuktighet.

Hudsjukdomar orsakar ofta torra armbågar. Psoriasis och eksem kan orsaka torra, skaliga fläckar som ofta är värre på leder och andra delar av kroppen med hudveck. Iktyos, en sällsynt hudstörning som orsakar nedsmutsad, sprickad hud, kan också vara svårare på armbågarna. Dessutom svampinfektioner mata bort oljor av huden och kan förekomma var som helst på kroppen, inklusive armbågarna.

De vanligaste orsakerna till torra armbågar är miljömässiga. Hemvärme- och kylsystem drar ofta fukt ur luften och därmed en persons hud. Problemet kan vara särskilt dåligt på vintern eftersom kall luft är ofta torrare än varm luft. Dessutom kan materialet i tröjor och långärmad tröja gnugga mot armbågarna, avlägsna de naturliga oljorna och irritera huden.

Vissa ingredienser i rengöring och personligvårdsprodukter kan också ta bort naturliga oljor från huden. Hushållsrengöringsmedel som innehåller avfettningsmedel, inklusive många diskmedel, skiljer inte mellan miljöfett och hudoljor. Elbows utsätts ofta för dessa produkter i det naturliga livet av dagliga hushållssysslor. Dessutom tvål och kropp tvättar som innehåller alkohol kan torka armbågar snabbt.