Vad är en misshandlad make?

När många av oss hör orden “våld i hemmet” antar vi automatiskt att offret skulle vara kvinnligt och angriparen skulle vara en manlig. Trots allt är män traditionellt betraktad som de mer aggressiva av de två könen, och offren för de flesta hemmissbrukssituationer är verkligen kvinnor. Men ett överraskande antal episoder i hemmet våld involverar kvinnor som aggressorerna, vilket skapar en ny kategori av offer som kallas den misshandlade makan. En misshandlad make lider av samma emotionella, verbala och fysiska övergrepp som en misshandlad fru, men är mindre benägna att anmäla dessa brott till myndigheterna.

Förhållandet mellan en misshandlad make och hans missbrukande make kan vara väldigt komplex. Mannen använder ofta samma defensiva taktik som en misshandlad fru, inklusive avslag, uttag och avbrott. Skam att äga upp till en makas missbruk kan leda till att en man försvarar henne runt andra. Några ursäkter kan vara att hans egna handlingar utlöste hennes våldsamma svar, eller hon reagerar bara på postnatal stress. Förnekande kan vara en kraftfull hanteringsmekanism för män i denna situation, särskilt om de fruktar tanken på att ha meningsfulla diskussioner med sina missbrukande makar.

En annan egenskap hos män i denna situation är tendensen att koppla från sina egna inhemska problem. En misshandlad make kommer ofta att spendera mer och mer på jobbet, eller ta en hobby utanför hemmet. För att undvika potentiella konflikter kan han bestämma sig för att sova i familjebilen eller tillbringa sina vakna timmar i ett privat hem eller kontor. En våldsam make kan också vara missbrukande mot barn, antingen i form av fysiska attacker eller överdrivna straff för mindre överträdelser. En misshandlad man kunde ständigt stanna kvar i det hemliga hemmet för att skydda sina barn från ytterligare missbruk.

En misshandlad man kan också få svårt att utöva rättsmedel mot en missbrukande make. Ett antal stater har lagar om våld i hemmet som kräver att brottsbekämpande officerare arresterar minst en av stridsmännen om fysiska skador är synliga. En misshandlad make kan ha blivit utsatt för allvarligt psykiskt och emotionellt missbruk i timmar, men en defensiv slap kan tippa balansen i den missbrukande makeens favör. Fördriva en tillfällig fasthållningsorder mot en missbrukande fru kan också bli problematisk för en man, särskilt om barn är involverade.

Det finns ett antal stödgrupper tillägnad drabbade av “misshandlad mans syndrom”. Dessa grupper tillhandahåller också onlineinformation för män som kanske vill bryta sig bort från ett våldsamt förhållande men frukta efterdyningarna. Vissa studier tyder på att över 800 000 män blir offer för våld i hemmet varje år, men bara en bråk rapporterar någonsin missbruk till myndigheter. Många män fruktar den sociala stigmatiseringen av att de var maktlösa mot en våldsam make eller förlusten av meningsfull tid med sina barn efter en skilsmässa.