Vad är symtomen på alstens gikt?

En person som har gikt i armbågen kommer sannolikt att uppleva smärta, obehag och inflammation. Dessa symtom kan variera i intensitet beroende på hur svår fallet är. Många tenderar att uppleva symtom antingen sent på kvällen eller mycket tidigt på morgonen. Ibland kan symtomen vara så smärtsamma att de kan göra en person oförmögen att gå om sin dagliga verksamhet. Det finns inget botemedel mot någon typ av gikt, inklusive det som uppstår i armbågen, men det finns receptbelagda läkemedel som kan hjälpa till med att hantera symtomen.

I många fall är det första symptom som en person kommer att uppleva av gikt i armbågen, smärta, vilket kan vara i flera timmar innan det sänks. När smärtan försvinner, blir det vanligtvis obehagligt. Det kan också finnas några synliga tecken i armbågen, såsom hudrödhet, svullnad och eventuellt skalning eller flaking. När symtomen försvinner kan en person gå i flera veckor eller månader innan giktproblemen återkommer igen.

Alstens gikt uppstår när stora urinsyror sätts upp i armbågen och kristalliseras. Förutom att påverka armbågen kan gikt också orsaka problem i andra leder, inklusive tår, knän och anklar. Män tenderar att uppleva gikt oftare än kvinnor, men det är inte ovanligt för kvinnor att börja med giktattacker när de har slutat genom klimakteriet. Medicinska experter måste normalt utföra både ett blodprov och ett gemensamt vätsketest för att göra en fast diagnos hos någon som upplever giktliknande symtom.

Även om gikt i armbågen är vanligtvis smärtsam och obekväm för de flesta människor som har det, finns det saker som kan hjälpa till att lindra smärtan under attackerna och förhindra att attacker uppstår. Antiinflammatoriska smärtstillande medel, som är tillgängliga både över disken och genom recept, tenderar att hjälpa till mycket med att hantera giktrelaterad smärta. Det finns också flera olika läkemedel tillgängliga som förhindrar att kroppen producerar stora mängder urinsyra, vilket kan hålla giktattacker från att inträffa. Människor som upplever mycket smärtstillande gikt i något område av kroppen kan få omedelbar, tillfällig lindring med steroidinjektioner i sina leder. Dessa injektioner är vanligtvis mycket användbara, men de kan inte ges regelbundet eftersom de har potentiella långsiktiga problem som kan uppstå om injektionerna mottas regelbundet.