Vad är tecken på graviditet före en missad period?

Tecken på graviditet före en missad period kan vara subtila eller till och med förvirrande. I själva verket går många symptom nästan obemärkt, och vissa misstas för andra vanliga sjukdomar, såsom början på ett magavirus eller förestående menstruation. Lätt spotting, mild kramper, svullna eller ömma bröst, trötthet, illamående och huvudvärk är bland de vanligaste tidiga indikatorerna för graviditet. Kvinnor kan uppleva alla eller de flesta av dessa symtom så tidigt som två veckor efter uppfattningen. Vissa visar emellertid inte några tecken före en missad period.

Spotting eller implantering blödning inträffar när embryot fäster vid livmodern. Det händer vanligtvis mellan en och två veckor efter att ägget har befruktats. I vissa fall är blöjan knappt märkbar. Andra gånger kan det likna början av månatlig menstruation. Samtidigt upplever kvinnor ofta en mild form av kramper, vilket får dem att förväxla implanteringsblödning under en onormal period.

Andra frekventa tecken på graviditet inkluderar bröstsvullnad, ömhet, ökad känslighet och jämn smärta. Svårighetsgraden av symtomen varierar bland kvinnor. För vissa klarar du bara en bh att vara extremt obekväma. Andra kan märka endast milda förändringar i sina bröst, som liknar vad som upplevs strax före menstruationen börjar, vilket gör det lätt att misstänka graviditetsrelaterat bröstproblem för premenstruellt syndrom (PMS).

Bland de mest märkbara tecknen på graviditet före en missad period ingår brist på energi och trötthet. Dagtidssnappar kan behövas – eller önskas – för att föryngras. Många kvinnor går till sängs tidigare än vad de normalt gör på grund av överdriven sömnighet. Vid uppvaknande kan gravida kvinnor uppleva morgonsjuka.

Illamående, med eller utan kräkningar, beror främst på de hormonella förändringarna som sker inom en gravid kvinnas kropp, särskilt ökning av östrogenproduktionen. Vissa kvinnor upplever symptomen tidigt, medan andra inte påverkas förrän mycket senare. Det kan också finnas en skillnad i frekvensen och intensiteten i illamående. I motsats till termen morgonsjukdom kan graviditetsrelaterad illamående och kräkningar vaxa och avta hela dagen och kvällen. Det är dock oftast mest framträdande när man vaknar.

En aversion eller känslighet för vissa luktar och livsmedel kan förvärra illamående hos gravida kvinnor också. Till exempel kan arom från en viss restaurang olagliga känslor av köa i en gravid kvinna. För en annan kan doften av bakade varor få henne att bli sjuk. Varje kvinnas erfarenhet är vanligtvis annorlunda än nästa. Medan en kvinna kanske avskyr lukten av kött eller fisk när hon är gravid, kan en annan kräva det.

Cravings är vanligtvis mest märkbara när de önskade matarna är vanliga. Intresset att äta vissa livsmedel kan bero på kroppens behov av ett visst vitamin eller näringsämne. Medan dessa uppmanar vanligtvis att inträffa senare under första trimestern märker vissa kvinnor det mycket tidigare, även före den första missade perioden.