Vad kan orsaka en staccato hosta?

En staccato hosta är en som uppstår i korta, branta sprängor och ibland jämförs med ljudet av en maskingevär. Det finns flera anledningar till varför en individ kan utveckla en staccatohosta. Hos barn och äldre vuxna orsakas denna host oftast av lunginflammation hos chlamydia. Dessa hostar kan också orsakas av vissa mediciner, allvarliga fall av kikhosta och andra luftvägsinfektioner.

Vissa läkemedel, specifikt angiotensinkonverterande enzym (ACE) -hämmare, kan orsaka en staccatohosta. Att utveckla en ihållande hosta så här är vanligtvis tecknet på en negativ reaktion på medicinen. Om hostan förvärras eller blir smärtsam, bör patienten kontakta sin läkare. Det kan vara möjligt att byta till ett annat läkemedel som inte orsakar denna bieffekt.

Pertussis, eller kikhosta, kan också utvecklas till en staccato hosta. Hoppande hosta definieras ofta i tre steg. I den första etappen av sjukdomen börjar en person hosta och utveckla en rinnande näsa. Det är inte förrän i andra etappen att de flesta människor börjar drabbas av hosta. Om infektionen går obehandlad kan hosten förvärras och kvarstå i flera veckor.

Chlamydia lunginflammation är en andningsinfektion orsakad av Chlamydophila pneumoniae bakterier. Denna infektion är vanligast hos barn mellan 5 och 15 år, men kan också förekomma hos spädbarn, seniorer och ibland friska vuxna. I de flesta fall börjar chlamydia lunginflammation med ont i halsen och hosta. Hosten förvärras ofta i en staccato hosta och följs ibland av bronkit, lunginflammation och andra tillstånd. Medan antibiotika ofta används för att uppmuntra återhämtning, kommer patienterna vanligtvis att fortsätta hosta i två till sex veckor.

Förutom kikhosta och chlamydia lunginflammation kan andra luftvägsinfektioner också orsaka denna typ av hosta. Dessa hostar är vanligtvis en indikation på svullnad i lungorna och luftvägarna. Infektioner som orsakar svullnad i dessa områden, som viral lunginflammation, laryngotrakeit och akut bronkit, leder ibland till en staccatohosta. Personer som lider av allergier kan också uppleva denna typ av hosta.

Även om detta är mindre vanligt kan dessa hostar också utvecklas efter inandning av en irriterande substans. Efter inandning av en irriterande, kan en person uppleva långlivade, abrupta passager av hosta. I de flesta fall kommer denna hostning att förbättra sig själv. Hosta som kvarstår, orsakar problem med andning, eller blir smärtsam bör kontrolleras av en läkare. Medan de flesta hosta inte kommer att leda till allvarliga hälsoproblem kan de indikera ett farligare tillstånd.