Vad orsakar en oregelbunden ekg?

Ett oregelbundet elektrokardiogram (EKG eller EKG) kan vara ett resultat av problem med testet eller problemen med patientens hjärta. Detta test mäter elektrisk aktivitet i hjärtat och ger en graf över aktiviteten för granskning av en läkare. Om en patient har en oregelbunden EKG, kan läkaren intervjua patienten och rekommendera några ytterligare test för att lära sig mer, med målet att bestämma vad som någonting behöver göras för patienten.

I detta test fäster en tekniker elektroder i bröstet och registrerar kort hjärtatets elektriska aktivitet. Om patienten är stressad eller nervös kan resultaten vara snedställda. På samma sätt om någon utövas före provet eller rör sig under provet. Ibland misslyckas teknikerna att fästa ledningarna korrekt och signalerna från hjärtat inte registreras på ett tillförlitligt sätt. Alla dessa faktorer kommer att övervägas när en patient har en oregelbunden EKG.

Hjärtablandningar, oavsett om de är medfödda eller förvärvade, kan också leda till en oregelbunden EKG. Patienten kan ha hjärtblocket, där de elektriska signalerna i hjärtat inte rör sig smidigt och tillförlitligt genom hjärtat, vilket leder till oregelbundna eller otillbörliga sammandragningar. Vissa patienter har en snabb hjärtfrekvens, känd som takykardi eller bradykardi, där hjärtat slår för långsamt. Ibland är EKG-oegentligheter resultatet av för tidiga sammandragningar, ett vanligt fenomen som vanligtvis inte är en anledning till oro, där hjärtslaget störs slumpmässigt och sedan återgår till normalt.

Att ha en oregelbunden EKG betyder inte nödvändigtvis att det finns ett problem, och omvänt betyder normala resultat inte alltid att en patient är frisk. Ibland uppstår problem med hjärtat bara vid vissa tillfällen, t.ex. under träning eller stressperioder. Om en patient rapporterar hjärtproblem kan läkaren rekommendera hjärtstest eller begära ambulatorisk övervakning, där hjärtat registreras över flera timmar eller dagar för att se när patienten upplever problem.

En kardiolog kan granska en oregelbunden EKG för att få reda på mer om patientens hjärtrytm och göra behandlingsrekommendationer. Läkaren kommer att överväga patientens historia och andra symtom. Till exempel har idrottare ofta en låg vilopuls som skulle betraktas som bradykardi hos en annan person. En konkurrenskraftig idrottare med en hälsosam historia behöver förmodligen inte behandling för bradykardi, medan en person med normal eller låg aktivitetsnivå och samma hjärtfrekvens är oroande.