Vad orsakar hårbotten tinning?

Det finns många olika saker som orsakar hårbotten tinning, som också vanligtvis kallas parestesi. I många fall är en stickande hårbotten en bieffekt av andra problem, såsom migrän huvudvärk eller en allergi mot en specifik produkt som används i hårbotten. Vissa människor kan också uppleva stickningar från alltför stora hårbotten plocka och klia. Det finns dessutom några schampon och andra hårvårdsprodukter som är utformade för att få hårbotten att dunka. Hårvårdsprodukter som orsakar en stickande känsla är vanligtvis medicinerad och kan användas för behandling av mjäll eller håravfall.

Många som upplever migrän huvudvärk klagar regelbundet också på tinningsskalor. Inte alla som har migrän rapporterar skalpstiftning, men det är inte heller en ovanlig bieffekt. I de flesta fall kommer den stickande hårbotten att gå bort när migrän huvudvärk gör. Det faktum att en stickande hårbotten vanligtvis går bort när en migränhuvudvärk tenderar att göra det ganska lätt för de flesta att rätta till orsaken till sina stickningar om problemet sammanfaller med uppkomsten av migränhuvudvärk.

Vissa människor kan uppleva hårbottenstickning om de är allergiska mot något de använder på sina skaltor. Exempel på produkter som vissa människor är allergiska mot är hårfärger, schampon och balsam. Många av dessa produkter innehåller kemikalier eller artificiella dofter som orsakar allergiska reaktioner som kan uppstå i form av en stickande hårbotten. För de flesta människor kommer stickningar som orsakas av allergi att gå bort så fort de slutar använda den produkt som de är allergiska mot. Om många hårprodukter används regelbundet kan en person behöva gå igenom en provprocess för att bestämma vilken produkt som orsakar reaktionen.

Hårbottenstiftning kan också vara en följd av överstimulering av hårbotten. Detta görs ibland när människor ständigt plockar och repa på sina skaltor. En person som har problem med hårbotten, kanske vill märka om hon ofta repor på huvudet, eftersom många människor gör det utan att ens inser det. Att göra ansträngningar för att hålla händerna borta från hårbotten kan bidra till att förhindra tinning av skalp hos människor som ständigt skrapar och plockar i huvudet.

Vissa hårprodukter orsakar faktiskt huvudbundsstiftning. Många företag lägger ingredienser i medicinska schampon som gör att människor känner en stickande känsla på sina skaltor när de tvättar håret. I vissa fall tillsätts dessa ingredienser bara för att en stickande känsla kan få en person att känna att shampooet fungerar. I själva verket har stickningen ingen effekt på huruvida produkten fungerar. En person som är orolig för att hans hårbotten stinker från en allergi mot en viss hårvårdsprodukt bör kontrollera ingredienserna för att se om hans produkt innehåller etanol, pepparmynta eller mentol, vilka alla är kända för att orsaka en stickande känsla när de appliceras på hud.