Vad orsakar uremi?

Uremia är en sjukdom som kännetecknas av alltför stora avfallsprodukter och urea, vilket är en avfallsprodukt av urin, i blodet. Symtom är svaghet, ont i munnen, huvudvärk, kräkningar, illamående, aptitlöshet, energitab och mental förvirring.

Det finns ett antal orsaker till uremi. Vanligtvis bygger urea i patientens blod som ett resultat av ineffektivt operativa njurar, vilket vanligen uppstår genom antingen akut och kronisk njursvikt. I båda fallen misslyckas de ineffektiva njurarna att filtrera blodet på lämpligt sätt, vilket orsakar en obalans av elektrolyter.

Förutom problem med njurarna kan detta tillstånd också orsakas av specifika livsstilsval och vissa typer av trauma. En högprotein diet eller drogen kan till exempel orsaka uremi. Dessutom kan en ökning av proteinnedbrytning uppkomma från en infektion, kirurgi, cancer eller trauma. Detta kan också leda till uremi, liksom gastrointestinal blödning. Var och en av dessa potentiella orsaker gör att levern producerar alltför stora mängder urea, vilket kan förekomma i blodflödet.

Uremia kan också utvecklas eftersom urea inte snabbt elimineras från kroppen. Detta kan orsakas av en blockering som hindrar urin från att lämna kroppen. Det kan också vara ett resultat av minskat blodflöde i njurarna, vilket kan orsakas av hjärtsvikt eller hypotoni.

Uremia är ett potentiellt dödligt tillstånd som kräver omedelbar behandling. Behandlingsalternativ inkluderar njurtransplantation, dialys och andra behandlingar som vanligtvis är associerade med njursvikt. I vissa fall kan detta tillstånd lindras genom att göra specifika kostförändringar eller genom att annars eliminera den bakomliggande orsaken till sjukdomen. Till exempel kan blockeringen i urinvägarna avlägsnas, eller patienten kan ändra sin diet för att ta itu med hypotensionen eller för att minska det totala proteinintaget.

Genom korrekt vård och behandling som tar upp de bakomliggande orsakerna är det möjligt att behandla sjukdomen utan invasiva tekniker. Om dessa metoder misslyckas kan dock invasiva åtgärder vara nödvändiga för att rädda patientens liv.