Vilka är riskerna med lunginflammation hos äldre?

Lunginflammation är en vanlig sjukdom som påverkar människor över hela världen. Komplikationer beror till stor del på ens hälsa före sjukdomen. Lunginflammation hos äldre är särskilt bekymrad eftersom svaga immunförsvar kan ytterligare komplicera tillståndet. De allvarligaste biverkningarna av lunginflammation inbegriper bakterier i blodbanan, akut respiratorisk nödsyndrom, andningssvikt och pleural effusion. Andra risker för lunginflammation hos äldre innefattar förvärring av underliggande hälsoförhållanden, såsom kronisk obstruktiv lungsjukdom och kollapsad lunga.

Lunginflammation är ett andningsorgan i vilket en eller båda lungorna smittas. Orsaker till sjukdomen är bakterier, virus, mykoplasma och svampar. Immunsystemet är normalt utrustat för att bekämpa sådana organismer, men äldre personer har ofta befintliga hälsotillstånd som komplicerar lunginflammation. Gemenskapsförvärvad lunginflammation, som sprider sig i vårdhem och sjukhus, utgör ett av de allvarligaste hot mot äldre.

Att hitta effektiv behandling är ett hinder för lunginflammation hos äldre. Vissa läkemedel kan inte kombineras, medan flera läkemedel kan leda till magbesvär. Läkare kämpar också för att förskriva antibiotika eftersom äldre personer vanligtvis inte kan metabolisera dem väl. Sådana fall kan fördröja en viktig behandling och öka risken för komplikationer.

Bakterier i blodet är en av de vanligaste komplikationerna av lunginflammation. Detta händer när bakterieceller attackerar blodkärlens väggar. Lunginflammation kan sedan spridas till andra organ, inklusive hjärnan och hjärtat. I vissa fall blir blod överväldigat av bakterier och leder till sepsis. Detta tillstånd kan vara livshotande och kräver omedelbar medicinsk behandling.

En annan möjlig effekt av lunginflammation på lungorna är akut respiratorisk nödsyndrom (ARDS). ARDS uppträder när vätska bygger i låsens luftsackar. Vätskan hindrar tillräckligt med syre från att passera in i blodomloppet. Detta kan i sin tur skada vitala organ.

Andningsfel uppstår när mekaniska förändringar i lungorna hindrar syreutbytet. Detta är en vanlig komplikation av ARDS, där vätska orsakar lungor blir styva. För mycket styvhet gör det omöjligt för en person att andas, och artärer saknar därför syre. Personer med andningssvikt behöver mekanisk ventilation för att överleva.

Lunginflammation hos äldre kan också orsaka pleural effusion. Detta är ett tillstånd där vätska ackumuleras runt lungorna. Ett tunn membran täcker lungorna och den inre ytan av bröstväggen. Lunginflammation orsakar ibland membranet att bli ont, och vätska kan samlas. Detta sätter tryck på lungorna och gör det svårt att andas.

Lunginflammation kan också förvärra redan existerande hälsoförhållanden hos äldre personer. Detta gäller särskilt för samhällsköpt lunginflammation. De förhållanden som stör störst är kronisk obstruktiv lungsjukdom (COPD), kranskärlssjukdom och kronisk hjärtsjukdom. Dessa sjukdomar blir mer uttalade när andningsfunktionerna reduceras genom lunginflammation. De kallas ibland som comorbiditeter eftersom de kan vara dödliga när de paras med lunginflammation.

Vissa fall av lunginflammation hos äldre kan också orsaka lungorna att kollapsa. Detta händer när luft läcker in från lungan till utrymmet mellan lung- och bröstväggen. Den luften kan orsaka tryck, tvinga en lunga att kollapsa. Behandling av en kollapsad lunga kräver att luft dras från det, vanligtvis med en spruta eller nål. Lungen läker normalt inom flera veckor, men kan ta längre tid hos äldre personer, eftersom deras immunförsvar inte är typiskt starka.