Vilka faktorer påverkar personlighetsutvecklingen i barndomen?

Faktorer som påverkar personlighetsutvecklingen i barndomen innefattar typiskt genetik, familjemiljö och social miljö. Psykologer som studerar utveckling av barns personlighet anser att vissa inneboende aspekter av någons personlighet inte kan relateras till miljö- eller genetiska faktorer. Människor från samma familj, uppvuxna i samma miljö och kultur, kan ofta utveckla väldigt olika personligheter. Experter förstår inte fullt ut varför detta borde vara så. Även om miljö- och genetiska faktorer kanske inte är de enda som är relaterade till personlighetsutveckling i barndomen, är de allmänt erkända som viktiga.

Kulturen där ett barn lyfts kan vara en av de miljöfaktorer som bidrar till utvecklingen av personligheten. Andra faktorer i barndomsperspektivet kan inkludera kvaliteten på vård som ett barn får från föräldrarna. Även om vissa aspekter av ett barns personlighet kan vara inneboende från födseln, kan återkopplingen som ett barn får från föräldrar, vårdgivare och syskon bidra till bildandet av hans personlighet. Födelsebeställning kan också bidra till personlighetsutveckling i barndomen. Äldre syskon kan vara mer studious och ansvariga, medan yngre syskon kan vara mer sorglösa och boisterous.

Många teorier om personlighetsutvecklingen i barndomen postulerar att social och könsbestämning kan påverka barnets personlighet. Flickor och pojkar behandlas generellt olika av sina föräldrar och andra, beroende på det större samhällets uppfattningar om lämpliga könsroller. Barn kommer generellt att bilda slutsatser om världen och deras plats i det baserat på saker de observerar och erfarenheter de har, och dessa slutsatser kan i sista hand påverka barnets karaktär. Föräldrar kan vanligtvis påverka barns utveckling av personligheten på det sätt de behandlar barnet. Kvaliteten och naturen hos föräldradisciplin och personlig interaktion antas ha en stark inverkan på barns personlighetutveckling.

Mycket små barn kommer ofta att försöka efterlikna sina föräldrar eller andra vårdgivare. De tar vanligtvis sina vårdgivares tro och moraliska värderingar för sig själva. Föräldraperspektiv kan därför vara en stark faktor vid utvecklingen av ett barns personlighet.

Personlighet definieras typiskt som en samling karaktärsdrag som kombinerar tjänar till att göra en en unik individ. Personlighetsutveckling i barndomen börjar vanligtvis ungefär två år när barnet börjar utveckla självmedvetenhet. De flesta experter tror att ett barns grundläggande personlighet är fullt bildad vid sex års ålder.