Vad är biverkningarna av gynecomastia fettsugning?

Ärrbildning, överdriven blödning, vätsketab eller överdriven vätska och en dålig reaktion på anestesi är de vanligaste biverkningarna av gynekomasti-fettsugning. Vissa patienter rapporterar också att deras bröstvårtor blir dunkla, missfärgade eller extra känsliga för beröring. Blåsning, eventuell svullnad och ojämna bröst eller bröstvårtor utgör ytterligare biverkningar av bröstreducering. Kliar och torr hud är också möjliga, men de flesta biverkningar från reduktionskirurgi anses vara sällsynta.

Generellt försvinner de flesta biverkningarna av gynekomasti-fettsugning inom några veckors operation, särskilt blåmärken och svullnad. Känslorna av domningar eller överkänslighet går vanligtvis inom ett år. I vissa män kan en andra operation behövas för att justera bröstvårtor, tillsammans med ytterligare behandling för att minska mängden ärrbildning i bröstområdet.

Gynekomasti är det medicinska namnet för ovanligt stora bröst hos män. Det kommer från det grekiska ordet “gyne”, vilket betyder kvinna och “mastos”, som refererar till bröstvävnad. Onormalt stora bröst utvecklas hos män som har för många kvinnliga hormoner och inte tillräckligt med testosteron. Villkoren är vanliga vid puberteten när hormoner är i flux. Gynekomasti går vanligtvis i ungdomar när manliga och kvinnliga hormoner blir stabila.

Denna typ av manlig kosmetisk kirurgi innebär att man avlägsnar körtel och fettvävnad under nippeln, som ibland framträder som en klump. Gnynecomastia fettsugning liknar andra typer av fettsugning där en laser används för att suga ut överflödigt fett. Efter att fettceller har tagits bort återvänder de aldrig. Kirurgen gör ett litet snitt vid bröstvårtan, och proceduren tar normalt cirka två timmar.

Andra faktorer kan också orsaka ovanligt stora bröst hos män, inklusive fetma, alkoholism och olika sjukdomar. Lungcancer, tuberkulos och testikelcancer är kopplade till utvecklingen av fett- eller granulära bröst som kan behandlas med gynekomasti-fettsugning. Biverkningar från många mediciner orsakar också tillståndet. En utbildad kirurg kommer att undersöka orsaken till kvinnliga uppträdande bröst hos män före rekommenderad reduktion kirurgi.

Gynekomasti i sig är inte skadlig för människans hälsa men kan påverka hans självkänsla och förändra sitt beteende. Vissa män med tillståndet väljer liposuction för att minska förlägenhet när de simmer eller visas framför andra utan skjorta. Ofta kallad “man-bröst” kan förstorade manliga bröst påverka livskvaliteten, men de flesta försäkringsbolag anser det vara kosmetisk kirurgi och täcker inte kostnaden för gynekomasti-fettsugning.