Vad är symptomen på urtikär vaskulit?

Urtikär vasculit är en medicinsk term som används för att beskriva en typ av hudstörning som leder till utseendet på ett ökat rött utslag som kallas nässlor på ett eller flera delar av kroppen. Detta utslag orsakar ofta en smärtsam brännande känsla och kan också leda till måttlig till svår klåda. Hudinflammation, förändringar i hudfärg eller konsistens och feber är ofta närvarande bland dem med denna sjukdom. I mer allvarliga fall kan symtom innehålla buksmärtor eller skador på organ som njurar eller lungor. Några av funktionerna i detta hudtillstånd liknar andra sjukdomar, så det är viktigt att besöka en läkare för att få en noggrann diagnos.

Hives utvecklas ofta när kroppen upplever en allergisk reaktion och tenderar att gå bort kort efter att ha tagit en antihistamin. I fall av urtikär vaskulit är utslaget i minst 24 timmar och motsvarar inte kontakt med ett känt allergen. Eftersom utslaget försvinner kan en förändring av pigmentering uppträda, som ibland beskrivs som liknar en blåmärken. Förutom smärta eller kliande utslag kan symtom vara ledsmärta, svullna lymfkörtlar och ökad känslighet mot solljus.

En hudbiopsi kan utföras för att bekräfta en misstänkt diagnos av urtikär vaskulit. Detta är ett minimalt invasivt förfarande där ett litet vävnadsprov tas från en av lesionerna och skickas till ett externt laboratorium för vidare undersökning. Denna hudstörning diagnostiseras när det finns bekräftad skada på de lilla blodkärlen eller ett ökat antal vita blodkroppar i vävnadsprovet.

De flesta fallen av urtikarial vaskulit löser sig själv, och den exakta orsaken till tillståndet är sällan känt. Man tror att vissa medicinska tillstånd, inklusive lupus, hepatit eller leukemi, kan öka risken att utveckla hudsjukdomar som detta. Läkemedel som de som används för att behandla infektioner eller högt blodtryck kan också bidra till detta tillstånd.

Medan medicinsk behandling inte alltid är nödvändig, kan vissa receptfria eller receptbelagda läkemedel bidra till att minska symtomens svårighetsgrad. Antihistaminer används ofta för att lugna klåda och minska utseendet av nässlor. Smärtstillande medel som aspirin eller ibuprofen kan minska svullnad och lindra obehag. Steroidmedikamenter eller andra receptbelagda läkemedel kan användas för att behandla långvariga fall.