Vad är symtom på bencancer?

Primär bencancer, eller cancer som härrör från ben, är relativt sällsynt, men förekommer oftare hos barn än vuxna. Men cancer som sprider sig eller metastaserar till ben är mycket vanligare i alla åldrar. Faktum är att vissa former av cancer ofta sprider sig till ben, såsom sköldkörtel, prostata, lung eller bröstcancer. Dessutom, medan cancer kan härröra från eller spridas till något ben, är armarna och benen oftast drabbade. Var och hur sjukdomen manifesterar bestämmer vanligtvis vilka symtom på bencancer som kan upplevas.

Till skillnad från andra cancerformer som är specifika för vissa organ och benämns som sådan enligt dess plats i kroppen, benkanker brukar kallas kollektivt som sarkomer. Det finns dock tre olika typer av primära bencancer: kondrosarcoma, som vanligtvis påverkar bäcken, höftled eller axelbröst, osteosarkom, som vanligen förekommer i överarm eller knä, och Ewing sarkom, som vanligen förekommer i Ben- eller nervvävnad i ben, armar, bäcken eller ryggraden. Av dessa är osteosarkom och Ewing sarkom större sannolikhet hos unga mellan 10 och 25 år. Kondrosarkom å andra sidan finns nästan uteslutande hos äldre patienter.

Tyvärr kan symtom på bencancer inte visas på ett signifikant sätt tills sjukdomen har avancerat. Dessutom utvecklas många typer av denna cancer långsamt under en längre tidsperiod, vilket kan leda till att patienten i stället tilldelar hans eller hennes symtom till ett åldersrelaterat tillstånd, till exempel artrit. Andra faktorer som påverkar tecknet på bencancer är dess specifika plats och tumörstorlek.

Det vanligast rapporterade symptomet är allmän smärta i det drabbade benet, vilket kan beskrivas som tråkigt och värkande eller som en skarp och stabbande. Smärta kan också vara intermittent. Ibland kan en klump eller tillväxt komma från cancerplatsen som inte åtföljs av smärta. Tyvärr kan detta också ignoreras i tron ​​att tillväxten kan vara en cyste. Slutligen är det inte ovanligt att en patient upplever inga symptom på bencancer alls.

Det kan finnas andra symtom på bencancer som kan förekomma annat än smärta. Först kan oförklarlig svullnad av en lem eller ledning indikera att en tumör är närvarande. Ibland kan trötthet, feber och oförklarlig viktminskning uppstå. Dessutom kan utseendet på bentumörer orsaka en överflödig nivå av kalcium som cirkulerar i blodet, vilket kan ge illamående och anfall av mental förvirring. Slutligen kan det drabbade benet bli mer mottagligt för frakturer, vilket kan förklara varför många arm- och benbencancer upptäcks vid undersökning av röntgenstrålning som tas efter fall eller skada.