Vad är symtomen på låga järnnivåer?

Järn är ett element som är avgörande för flera fysiologiska processer. Med låga järnnivåer kan kroppen inte cirkulera syre, vilket vanligtvis resulterar i yrsel, svaghet och trötthet. Låg järnkoncentration kan också leda till onaturlig blekhet. Dessutom, eftersom järn bidrar till produktion av strukturella proteiner, kan en låg järnnivå orsaka led- och buksmärta.

Naturligt koncentrerad i blodet som ferritin är järn ansvarig för färgen på röda blodkroppar. Blodkärl nära ytan av huden bidrar till utseendet på huden, så varje förändring i järnnivåer kan direkt påverka en persons hudfärg. Följaktligen indikerar blekhet eller pallor vanligen en låg järnnivå. Ögonen kan utveckla en blåaktig nyans, medan tandköttet och andra delar av munnen kan bli ljusare.

Ett antal fysiologiska processer kräver järn. Enzymproduktion och syntes, muskelrörelse och syrefördelning är några av dessa funktioner som tenderar att lida av låga järnnivåer. När exempelvis produktionen av cytokrom, enzymet som är ansvarig för att producera energi sänks på grund av lägre än vanliga järnnivåer, kan en person uppleva slarvlöshet, låg energi och aptitförlust.

Järn är en viktig komponent i syrecirkulationen. Otillräckliga järnnivåer hindrar syrefördelning, vilket leder till andfåddhet och yrsel. På samma sätt, när inte tillräckligt med syrgas fördelas till musklerna, kan resultatet vara muskelmattighet, svaghet, nedsatt koordination och nattkramper.

Strukturella proteiner som kollagen och elastin hjälper till att behålla formen och elasticiteten hos organ och bindväv. Kroppen kan inte producera tillräckliga mängder av dessa proteiner när järnnivåerna är låga. Detta leder till symtom som ledsmärta, svullnad i anklarna och buksmärtor. Dessutom kan låga järnnivåer också leda till minskad aptit, sköra naglar, håravfall och förstoppning.

Förekomsten av flera av dessa symtom kan vara resultatet av anemi eller andra blodbrister. Man bör överväga att konsultera en läkare om några av de allvarligare symptomen fortsätter under en längre tid. Vanligtvis är ett enkelt blodprov tillräckligt för att diagnostisera eventuella järnrelaterade blodbrister.

Kvinnor och barn är mest utsatta för järnbrist. Kvinnor är sårbara på grund av blodförlust från menstruation. Spetsen i hormonnivåerna under menstruationen kan också leda till låga järnnivåer, eftersom järn normalt konsumeras när hormoner produceras. Barn, å andra sidan, är benägna att järnbrist på grund av en ohälsosam eller en mjölkrik kost. En mjölkrik kost bidrar till lägre än vanliga järnnivåer eftersom mejeriprodukter är relativt dåliga i järn.