Vad kan jag förvänta mig av caldwell-luc-förfarandet?

Caldwell-Luc-proceduren, eller radikal antrumoperation, är en typ av operation där ett hål görs i en av de maximala bihålorna i skallen. En sinus är en luftkammare inuti benens skall, och de maximala bihålorna ligger i kinderna, under ögonkontakterna. Caldwell-Luc-förfarandet kan utföras med hjälp av antingen en lokal eller en allmän anestesi och operationen varar i upp till en timme. Patienter kan vanligtvis återvända hem följande dag. Näsan blöder, svullnad i ansiktet och dombenen kan upplevas i flera dagar efter operationen.

Ursprungligen genomfördes Caldwell-Luc-förfarandet för att behandla kronisk maxillary bihåleinflammation, där ett hål skapades för att tömma innehållet i den infekterade sinusen. Sedan introduktionen av nyckelhålkirurgi för att behandla bihåleinflammation har Caldwell-Luc-förfarandet hyppigare använts för andra ändamål. Dessa inkluderar borttagning av tumörer och främmande kroppar från en sinus, reparation av brutna ögonuttag och behandling av vissa tandläkarbetingelser, då de övre tänderna växer ner från golvet i de maximala bihålorna. Ibland används Caldwell-Luc-förfarandet i stället för nyckelhåloperation, till exempel vid bihåleinflammation orsakad av svåra svampinfektioner, där omfattande avlägsnande och dränering krävs.

Under Caldwell-Luc-förfarandet höjs överkanten och ett snitt görs vid korsningen av det övre tuggummet och kinnets insida. Efter skärning till benet används en kirurgisk hammare och ett benskärande instrument som liknar en mejsel för att skapa ett hål i fronten av maxillary sinus. Öppningen kan förstoras i varierande grad beroende på syftet med operationen.

Försiktighet görs för att undvika en nerv som är känd som den infraorbitala nerven, som kommer från skallen strax under ögonkontakten och reser till huden som ligger över kinden. Skador på nerven skulle orsaka att kinden förlorar känslan. Vid infektioner görs ibland ett extra hål som förbinder maxillary sinus mot näspassagen för att möjliggöra dränering i näsan.

Efter att Caldwell-Luc-proceduren har utförts kan maxillary sinus tvättas ut och stängas med upplösliga stygn. Om tandproteser normalt bärs, bör de bytas dagen efter operationen, före ärrvävnad. Under cirka två veckor efter operationen är det viktigt att undvika att blåsa näsan, och ibland behövs nasal packning om en blödning är överdriven.