Vad orsakar blodproppar i pall?

Blodproppar i pall är vanligtvis ett resultat av blödning i nedre eller övre tarmkanalen. Ibland kommer blodproppar i avföring från små hemorrojder eller mindre tårar i anal vävnad. Eventuella tecken på blod i avföringen bör vara oroande och undersökas så snabbt som möjligt.

Ljusa eller lätta röda blodproppar i pall är vanligtvis indikativa på blödning i nedre tarmkanalen. Mörkbruna blodproppar som har tjärliknande utseende kan indikera att det finns inre blödningar i de övre delarna av tarmsystemet, inklusive magen. Ibland är infektioner orsaken till blodproppar i avföring och andra gånger kan de indikera ett allvarligare tillstånd, som tarmcancer.

Blodproppar bildas som en följd av koagulation eller kroppens förmåga att reparera brutna blodkärl och vener. Blodplättar dras till den rupturerade venen för att skapa en barriär som förhindrar frisättning av ytterligare röda blodkroppar. Flera blodplättar och protein hjälper till att säkra brottet tills det kan läka sig själv.

Som källa till inre blödande blodproppar kan några av blodproppar oundvikligen gå igenom en persons avföring. Varje indikation på blödning från detta område anses onormalt. Kroniska blodproppar i pall kan orsakas av cancer tumörer eller inflammatorisk tarmsyndrom. Magskräft och tjocktarmscancer är två av de allvarligare orsakerna till blodproppar.

Divertikulit är en annan sannolik orsak till blodproppar i avföringen. Detta tillstånd anses vara en infektion och uppstår när en påse bildas längs tarmkanalens väggar. Dessa påsar bildas som ett resultat av svaga områden i yttre ytterkant. Ibland kan de bli inflammerade, men tillståndet i sig ger vanligtvis inga generella symptom.

Villkoren för divertikulit är vanligare i områden som har antagit dieter som är höga i bearbetade livsmedel. Ökande fiberintag är ett sätt att bidra till att förebygga tillståndet. Att minska mängden bearbetade kolhydrater, såsom enkla sockerarter som finns i vit pasta, är ett annat sätt att hjälpa till att förhindra infektionen.

Parasiter och magsår är också potentiella orsaker till blodproppar i avföring. Ohälsosamma bakterier kan orsaka att magen i magen eller tarmen brister och blöder. Ibland kan bakterierna också leda till att venerna expanderar för mycket, vilket resulterar i små bristningar. Kräftande tumörer kan leda till inre blödningar, eftersom de fortsätter att växa och massera ut normal cellvävnad.