Vad orsakar dysuri?

Dysuri är den medicinska termen som används för att beskriva smärta som känns under urinering. Det är ett vanligt klagomål hos kvinnor, och nästan 25% av kvinnorna lider av dysuri varje år. Det kan också påverka män, men i mindre utsträckning. Infektion är den vanligaste orsaken till dysuri.

Det vanligaste åldersintervallet för detta klagomål är 24 till 54 år. Infektionen är också tänkt att bli lättare kontrakterad av personer som är sexuellt aktiva. Genital herpes är en infektion som kan orsaka detta tillstånd.

Escherichea coli är den vanligaste infektionen som orsakar smärta vid urinering. Infektionstypen beror dock på vilken del av könsorganet som påverkas. De olika typerna av infektion innefattar cystit, vulvit, uretrit och vaginit.

Det finns också ett antal icke-smittsamma skäl för dysuri. Dessa kan inkludera cancer i blåsan och njursystemet. Vissa mediciner kan också ge på villkoret.

Fysiska aktiviteter, inklusive ridning och cykeltur, kan också orsaka tillståndet. Det kan också finnas en viss urinskada under samlag. Vissa villkor, såsom depression, kan också orsaka dysuri.

En fullständig medicinsk historia krävs för att kunna diagnostisera orsaken. Faktorer som beaktas inkluderar frekvens och plats för smärtan. Om smärta känns inuti kroppen, kan orsaken vara blåsan eller uretrit. Om smärtan uppstår när urinen lämnar kroppen, kan det vara en vaginal infektion.

Det finns andra symtom som kan följa med dysuri. Dessa kan inkludera blod i urinen eller vaginal urladdning. Det kan vara tveksamt eller långsam när du urinerar, och det kan också vara smärta under samlag. Alla dessa symtom måste beaktas och undersökas innan en diagnos kan göras.

Om infektion visar sig vara orsaken, kommer antibiotika att ordineras. Urinanalgetika kan användas för att lindra smärtan från infektion. Om diagnosen inte är klar kan invasiva rutiner vara nödvändiga.

Det finns några enkla åtgärder som kan vidtas för att förhindra tillståndet. Dessa inkluderar att använda kondomer och undvika samlag tills en infektion har lämnat kroppen. Att bära löst kläder kan hjälpa till, och det kan också hjälpa kvinnliga duschar. Om detta tillstånd uppstår är det viktigt att söka hjälp. Tidig diagnos kan förhindra att smitta sprids.