Vad är en 3d ct scan?

En 3D-CT-skanning, eller en tredimensionell datoriserad tomografi-skanning, är en typ av röntgen som gör det möjligt att spela in högkvalitativa bilder på organ, blodkärl och ben i mycket kort tid. De individuella CT-bilderna läggs sedan samman för att bilda en virtuell modell av kroppen. Det kan avslöja funktionaliteten hos många av de anatomiska strukturerna i kroppen, förutom strukturella defekter, tumörer och lesioner.

Vissa 3D CT-skanningar kan utföras i en mobil inställning. En CB-skanning med keglestråle (CBCT) används oftast för att skaffa högkvalitativa bilder av tänder, käft och ansiktsstrukturer före tandrekonstruktion. Skanningar erhållna från en mobil CBCT-skanning överförs via satellit till den medicinska anläggningen, där de sedan granskas av tandläkaren. Den mobila CT-skanningen kräver ofta så lite som 20 sekunder för att uppnå en kvalitetsdiagnostisk bild.

En annan typ av 3D-CT-skanning är känd som en 3D-skivning med flera skivor (MSCT). Bilderna fångas i ett spiralmönster och rekonstrueras för att uppnå en tredimensionell syn på kroppens inre strukturer. Denna CT-skanning används ofta för att erhålla bilderna för en virtuell koloskopi, och kan användas för att visualisera insidan av blodkärl och andra små anatomiska strukturer. 3D-MSCT-skanningar kan erhållas för att bestämma hur ett organsystem eller organsystem fungerar eller som en riktlinje under biopsier och kirurgiska ingrepp.

3D CT-skanningen utförs medan patienten ligger på ryggen, med huvud och nacke stödd av en kudde. Ett tentamenstabell rör sig genom den O-formade CT-maskinen när testet fortskrider. Vissa klickljud hörs vanligen under skanningen. Teknikern kan be patienten att hålla andan under en kort period för att förhindra att små områden blur ut när patienten andas. Avancerade 3D-CT-skanmaskiner kan kunna få en komplett virtuell modell av kroppen under ett andetag.

Många CT-skanningar kräver användning av kontrastfärger för att förbättra skillnaderna mellan mjukvävnaderna i kroppen. De flesta kontrastfärger kan administreras oralt innan skanningen börjar, medan andra typer av kontrastfärg kan ges via en intravenös (IV) linje under hela skanningstiden. Vissa patienter kan inte ta in kontrastfärgen på grund av allergier eller olika medicinska tillstånd och kan kräva användningen av ett speciellt färgämne som inte kan orsaka allergiska reaktioner och elimineras snabbt från kroppen.

Det vanligaste klagomålet som rapporteras under en 3D-CT-skanning är mild obehag. En patient kan uppleva tillfällig klåda, en varm känsla eller spolning. Dessutom kan kontrastfärgen lämna en obehaglig smak i munnen. Om nässelfeber, svullnad i ansikte eller hals eller andningssvårigheter, ska en läkare underrättas omedelbart för att utvärdera risken för en allvarlig allergisk reaktion på kontrastfärgen.