Vad är en balfour retractor?

En Balfour retractor är ett kirurgiskt instrument som används av en kirurg för att hålla öppna bukhålor under en laparotomi. Retractorer av alla former och storlekar används för att tydligt avslöja operationsplatsen under kirurgi så kirurgen kan se vad han eller hon gör och de arbetar på olika sätt. När det gäller en Balfour-retractor, håller enheten sig på plats och lämnar kirurgens och assistenternas händer fritt att fokusera på kirurgiska uppgifter. Vid laparoskopisk kirurgi används inte retraktorer, där kirurgen gör en serie små snitt och tittar på operationsplatsen med kameror.

Denna speciella retraktor består av en lång stång med två fastsatta slingor på vardera sidan och ett centralt retraktorblad. Slingorna kan skjutas in för att öppna såret och en ratchetinganordning håller dem på plats, även om dessa retraktorer har varit kända för att glida sig stängda under intensivt tryck. Det centrala bladet kan höjas eller sänkas för att öka syn på det kirurgiska fältet eller för att hålla vävnad ur vägen så att en kirurg kan fungera.

Dessa enheter finns i flera olika storlekar, inklusive pediatriska versioner avsedda att användas vid operation på barn. Balfour retractor utvecklades på Mayo Clinic i USA och är ett vanligt kirurgiskt verktyg som finns i operationsrum över hela världen. Kirurgiska försörjningsföretag bär ofta en rad av dessa retraktorer tillsammans med ersättningsdelar som kan installeras om en del av retraktorn inte används.

Liksom andra kirurgiska instrument är en Balfour-retractor avsedd att användas om och om igen. Detta verktyg är klassiskt tillverkat av kirurgiskt stål, ett högkvalitativt stål som är konstruerat för att motstå belastningen av användning och bearbetning i en autoklav för sterilisering. Efter en operation är färdig, kommer retraktorn att loggas tillsammans med de andra verktygen som används av en sjuksköterska som bekräftar att alla instrument som används i operationen redovisas och sedan kommer det att tvättas och steriliseras så att det säkert kan användas på en annan patient .

Förutom att användas vid kirurgi hos människor används Balfour-retraktorn också för veterinärmedicinsk kirurgi. För stora djur kan den användas på andra platser än buken, till exempel nacken. En veterinär kan till exempel använda en Balfour-retraktor för att avslöja en hästs vokalband, beroende på vilken metod som används och typen av operation.