Vad är en basilisk skallefraktur?

En basilisk skallefraktur är en paus i en av de många benen i botten av en persons skalle, inklusive det occipitala benet på baksidan av huvudet, det tidsmässiga benet i botten av skallen ovanför käften, sphenoidbenet ovanför Kinden eller det etmoide benet bakom ögat. Frakturer vid basen av skallen är mindre vanliga än sprickor i andra delar av skallen. Ett allvarligt slag mot ryggen eller undersidan av huvudet är vanligtvis ansvarig för dessa typer av frakturer, men kraft från trauma till andra delar av kraniet kan överföras och resultera i en spricka i ett av benen nära basen.

Det kan vara svårt att diagnostisera en basilisk skallefraktur med traditionella avbildningsstudier som röntgenstrålar, eftersom det är svårt att se undersidan av skallen på en bild. Läkare diagnostiserar ofta denna typ av skallefraktur genom att leta efter andra tecken och symtom som ofta är förknippade med en skada på skallen. Patienter med benfraktur i botten av skallen har ofta svullna svarta ögon, blåmärken bakom örat, balansproblem, ansiktsmuskelsvaghet, synproblem eller näsproblem eller läckage.

Den vanligaste komplikationen efter en basilisk skullfraktur är läckage av cerebral spinalvätska. Läkare kan beställa laboratorietester av nasalvätska för att bestämma om cerebral spinalvätska är närvarande. Om det finns läckage av vätska hålls patientens huvud förhöjd och vätskor är begränsade för att hämma vätskans flöde. Läkare kan dränera vätskan från huvudet genom nacken om läckan är svår, och de kan beställa intravenösa eller orala antibiotika för att minska risken för infektion.

En basilisk skallefraktur som uppstår runt öppningen i basen av skallen där ryggmärgen fäster vid hjärnan kan orsaka skador på omgivande nerver och blodkärl. Skador på dessa nerver eller andra nerver i ansiktet kan resultera i tillfällig eller permanent förlamning av ansiktsmuskler och musklerna runt ögonen.

De flesta basiliska kraniet frakturer läker sig själv med begränsad medicinsk behandling, men en läkare ska alltid diagnostisera eventuella problem efter huvudskada. Patienter med kraniet skador övervakas vanligtvis i minst 24 till 48 timmar för att säkerställa att det inte finns några allvarliga komplikationer eller ytterligare skador. I vissa fall kan kirurgi krävas för att reparera de trasiga benen, men det är vanligtvis bara nödvändigt om pausen är svår eller spänner över flera ben.