Vad är symptomen på matförgiftning?

Matförgiftning orsakas generellt av intag av mat som är förorenat med vissa bakteriearter. Föroreningar med virus, parasiter och vissa kemikalier kan också orsaka matförgiftning. Symptomen på matförgiftning skiljer sig något beroende på orsaken, men de flesta fallen av matförgiftning inkluderar symptom som kräkningar, diarré och magskramning.

Förutom dessa tre vanliga symptom finns det en rad andra symtom på matförgiftning som kan vara närvarande beroende på den infekterande organismen. Diarrésjukdom som orsakas av bakteriell infektion tenderar också att orsaka feber, och kan också resultera i utseende av blod eller slem i avföringar. Matförgiftning orsakad av virusinfektioner, å andra sidan, orsakar ofta huvudvärk och kräkningar.

I allmänhet är diarré troligen orsakad av en bakteriell infektion, medan kräkningar vanligen orsakas av en virusinfektion. Det finns dock några undantag från denna regel. Vissa sjukdomar, som kolera, orsakar svår kräkningar och diarré. Andra mikroorganismer orsakar ett mer unikt utbud av symptom som inte är begränsade till mag-tarmkanalen. Ett sådant fall är det för botulism som orsakas av bakterierna Clostridium botulinum. Symtom på botulism inkluderar förlamning av skelettmuskler samt illamående och kräkningar.

Tecken på matförgiftning är förknippade med utvecklingen av inflammation i mag-tarmkanalen. Tillväxt av bakterier, virus eller parasiter, utsöndring av toxiner av mikroorganismer och närvaron av vissa kemikalier kan orsaka denna typ av inflammation. Betennandet och överskottet av vattenförlusten är resultatet av skador på tarmväggen genom toxiner som utsöndras av mikroorganismer, av mikroorganismerna själva eller av ingreppade kemikalier.

Många människor med matförgiftning upplever också symptom på dehydrering. Detta beror på att stora mängder vätskor kan gå förlorade till följd av kräkningar eller diarré. Dehydrering kan orsaka illamående, trötthet och yrsel. Urin verkar mörkare, munnen och näsan kan vara torr och kramper kan förekomma i extremiteterna. För att bekämpa uttorkning borde människor med matförgiftning dricka mycket vätskor, men borde dricka långsamt utan att behöva ta in stora mängder vätskor när som helst.

Symptom på matförgiftning kan vara av plötslig inverkan eller av försenad start. Symptom på salmonellatillförsel av livsmedel förekommer vanligtvis inom en till tre dagar av förtäring av förorenad mat. Däremot orsakar intag av mat som är förorenad av Staphylococcus aureus symptom på matförgiftning inom sex timmar. Parasiter som Giardia intestinalis och bakterierna Listeria monocytogenes har en inkubation på upp till fyra veckor innan de börjar orsaka symtom.