Vad är tecknen på mild matförgiftning?

Patienter med mild matförgiftning kan uppleva diarré, illamående och kräkningar som vanligtvis börjar lösa inom tre dagar. Människor kan återhämta sig hemma från mild matförgiftning utan någon speciell medicinsk behandling utöver vätskor och vila för att stödja immunsystemet. Om symtomen blir svåra eller kvarstår i mer än tre dagar, kan en doktors uppmärksamhet krävas. Läkaren kan utvärdera situationen och bestämma om patienten behöver medicin eller sjukhusvistelse för svår matförgiftning.

Fall av mild matförgiftning kan vara resultatet av smittsamma organismer eller toxiner i livsmedel, vanligtvis eftersom maten hanterades dåligt eller inte bereddes på lämpligt sätt. Några exempel kan inkludera salmonella i underkokt kyckling och toxiner i skaldjur skördad under algblomningar. Patienter kan börja märka varningsskyltar inom några timmar, men det kan ta flera dagar för vissa organismer att orsaka symtom på sjukdom.

Illamående är vanligtvis det första varningsskylten, tillsammans med buksmärtor och kramper. Patienten kan också känna sig yr, feber och irritabel. Eftersom den milda matförgiftningen fortsätter kan patienten starta kräkningar och utveckla diarré. Vätskeutbyte är viktigt för att säkerställa att patienten inte blir dehydrerad under episoden av matförgiftning. Om patienter inte kan behålla några vätskor, kan det vara svårare att få fallet.

Inom tre dagar efter symptomens början bör patienten börja känna sig bättre. Mild matförgiftning kan orsaka lite långvarig illamående och trötthet i upp till tio dagar, men kräkningen och diarréen bör sluta när patienten passerar genom det värsta av episoden. Patienter kan också märka att de är känsligare för vissa luktar och upplever avskyning när de utsätts för de livsmedel som gjorde dem sjuka. Någon som blev sjuk efter att ha ätit potatisallad kan t ex smaka på det i flera veckor eller månader.

Tecken på att matförgiftning kan vara allvarligare kan innefatta extremt hög feber, blodig kräk eller diarré eller desorientering. Patienter som har svårt att gå, kan inte väckas från en tung sömn, eller uppträda ovanligt oroade kan behöva medicinsk behandling. Persistent diarré och kräkningar som inte tillåter en patient att behålla vätskor är också en anledning till oro. En vårdgivare som en läkare eller sjuksköterska kan kontrollera patienten, samla prov för testning och göra mer aggressiva behandlingsrekommendationer. Det kan vara tillrådligt att tillhandahålla en lista över de senaste måltiderna, om matförgiftningen är resultatet av förorenad mat som kan bli föremål för återkallelse.