Vad orsakar sicca syndrom?

Det finns ingen dokumenterad biologisk orsak till sicksyndrom, även känt som Sjögrens syndrom. Forskning har visat att ett protein utan protein, som påverkar lymfsystemet, kan vara den ledande syndern. År 1933 innebar den svenska ögonläkaren Henrik Sjögrens forskning att kronisk autoimmun inflammatorisk sjukdom var en bidragande faktor. När lymfsystemet är ojämnt, uppträder autoimmun sjukdom – en ledande bidragsgivare till Sicca Syndrome. Det var inte förrän 2003 att en anslutning till ett visst vattenkanalprotein och Sjögrens syndrom tillkännagavs tack vare Peter Agre och Roderick MacKinnon, som båda vunnit Nobelpriset i kemi för sina upptäckter.

Det var överenskommelse som upptäckte vattenkanalerna och kartlade generna som AQP1, 2, 3, 4 och 5. Agres team av biologer undersökte körtelbiopsier från en grupp patienter med detta tillstånd och fann mutantbeteende i de kortlagda generna AQP1 och AQP5. AQP5 är det sista membranet som vatten korsar för att komma in i kroppen. Det är ett viktigt protein för att skapa saliv och tårar, AQP1 cirkulerar vatten till blodsystemet och bekämpar giftigt avfall i körtlar. Hos patienter fann han en minskad mängd AQP1 i myoepithelia, som finns i svettkörteln, bröstkörteln, lacrimal körtel och spottkörteln – körtlar som utsöndrar ett visst protein – och AQP5 var inte där det skulle vara.

Det finns inget botemedel mot siccasyndrom, som vanligtvis finns hos kvinnor i åldern 30-60 år, även om det kan förekomma hos män och alla åldersgrupper. Sicca syndrom bidrar till torra ögon och torr mun och är i grunden förstörelsen av körtlar som producerar tårar och saliv. Sjukdomen beskrevs först 1888, då Johann Milculicz upptäckte ovanlig svullnad i en patients körtlar. När Sjögren diagnostiserade det 1933 upptäcktes att kroppens immunsystem var bristfälligt och angripit egna celler och vävnader genom körtlar. Med Sjögrens upptäckt av kronisk autoimmun inflammatorisk sjukdom kom studien av autoimmun sjukdom.

Kroppen är utformad för att skapa många lymfocytceller, drivna av vatten, speciellt så att immunsystemet kan avvisa och bekämpa skadliga organismer, såsom bakterier. När lymfsystemet, inklusive lymfkörtlar, mjälte och tymus, är i balans, uppträder autoimmun sjukdom. Lymfocytceller använder receptorer som gör att de kan rikta sig mot döda celler och bekämpa skadliga organismer. När dessa receptorer blir defekta, förlorar kroppen fukt och autoimmunitetssjukdom detekteras. Autoimmunitetssjukdom kategoriseras som sicksyndrom.

Lider upplever vanligen smärta i leder och muskler och är ofta trötta. Död uppstår ej från sicca syndrom, även om lider har högre risk för lymfom. Problem med inre organ, som njurar, blodkärl, lever och lungor, bör diagnostiseras och behandlas tidigt. Sjukdomen är vanligen förekommande i lupus, reumatoid artrit, fibromyalgi och multipel sklerosdrabbare.