Vad är symtomen på ett äggstocksrör?

Symtom på en äggstockscyststopp kan innefatta smärta i bukregionen, oregelbunden menstruationscykel, ovanlig blödning eller problem med att bli gravid. De flesta äggledarcystrar är kopplade till ett tillstånd som kallas endometrios, vilket kan orsaka mindre eller svår smärta i bäckenområdet eller nedre delen av ryggen. Smärtan kan uppstå under sex eller vid tömning av tarm eller urinblåsa. En paraovär cyst i äggledaren orsakar vanligtvis inga symptom om det inte brister.

Endometrios uppträder när livmodern, kallad endometrium, växer utanför livmodern och fäster vid andra kvinnliga reproduktionsorgan. En cyste orsakad av detta tillstånd representerar en säck fylld med blod som växer utanför rören som bär ett ägg från äggstocken till livmodern för befruktning. Denna typ av cysta kan också växa utanför livmodern eller äggstocken.

Livmodern går genom normala stadier av förtjockning och gallring varje månad. Det tjocknar som en kvinna ovulates för att förbereda livmodern för befruktning. Om ett ägg inte befruktas av manlig sperma, töms endometriumet att kasta foderet genom menstruationsblödning. När det här fodret växer utanför livmodern och bildar en cyste, kan äggledaren inte hantera denna process och blod kan inte lämna kroppen.

Blod i denna typ av cyst liknar typiskt tunn choklad eller motorolja, eftersom gammalt blod mörknar. Gynekologer brukar hitta denna typ av cysta under en rutinmässig bekkenundersökning när de applicerar tryck på buken. Det kan också detekteras av ultraljudsenheter.

En annan typ av äggstockscystor definieras som en paraovär cyst, men har faktiskt inget att göra med äggstocken. Ett ovecklat ägg kan orsaka denna typ av cysta, som vanligtvis förblir liten och kan försvinna ensam. En paraovär cyste framträder vanligare hos kvinnor mellan 30 och 40 år.

Dessa vätskefyllda cystor är vanligtvis godartade, med tunna väggar. De orsakar vanligtvis inga symtom såvida de inte brister eller abscesser. Om dessa cystor växer kan de orsaka smärta under samlag eller tarmrörelser, oregelbundna menstruationscykler och kan leda till infertilitet. Problematisk cystor avlägsnas vanligtvis via laparoskopisk kirurgi.

Andra åkommor i äggledarna kan blockera eller skada dem och lämna fibroider eller ärrvävnad. Pelvic inflammatorisk sjukdom representerar en infektion i bäckenorganen som kan blockera äggledarna. Denna sjukdom kan orsakas av sexuellt överförbara sjukdomar, abort, missfall eller användning av en intrauterin apparat för att förhindra graviditet.