Vad är tecknen på en snittinfektion?

Efter ett kirurgiskt ingrepp är det mycket viktigt att man ofta kontrollerar snittet för tecken på infektion, vilket kan orsaka sjukdom eller till och med död om den sprider sig i hela systemet. De vanligaste tecknen och symtomen på en snittinfektion är ökad svullnad och rodnad, värme vid beröring och dränering av pus. Smärta kommer sannolikt att öka med en infektion. Två av tecknen på att en snittinfektion sprider sig är feber och allmän utmattning, liksom röda streck som sprider sig utåt från snittet. Om detta inträffar krävs omedelbar akut behandling med antibiotika.

Efter operation är det vanligt och normalt att snitten är smärtsamt att röra vid – men det är viktigt att undvika att röra det så mycket som möjligt för att undvika att införa bakterier i såret – och svagt svullna och röda. Dessa symtom bör dock börja minska ganska snabbt och bör aldrig bli värre. Om snittet blir mer och mer smärtsamt, om rodnad ökar, eller det blir svullet eller till och med känns svårt att röra, kan detta indikera en infektion. Under normala omständigheter kommer ett snitt inte heller att vara mycket varmare än huden runt det, men ett infekterat snitt kommer ofta att känna sig ganska varmt vid beröringen.

Ett annat vanligt tecken på en snittinfektion är pus eller urladdning från såret, ofta av en gulaktig eller grön färg. Ett snitt ska normalt vara rent och torrt efter den första dagen eller så, men om det inte är fallet blir det sannolikt smittat. Om något av dessa symptom uppstår är det viktigt att berätta för kirurgen så snart som möjligt, han eller hon kommer sannolikt att förskriva antibiotika för att ta hand om infektionen innan den blir systemisk. Tecknen på en systemisk infektion, eller en som är i fara för att bli så, är ytterst viktigt att känna igen också.

En snittinfektion som sprider sig i allmänhet har röda streck som sprider sig utåt från det. Detta indikerar att infektionen kommer in i blodet, vilket är ganska farligt. Dessutom, en feber och en allmän känsla av trötthet följer ofta också denna typ av infektion. Om detta inträffar är det viktigt att inte vänta, men omedelbart akuta vård. Vanligtvis är intravenösa (IV) antibiotika nödvändiga för att behandla det. Om en systemisk infektion inte behandlas omedelbart kan den mycket snabbt bli dödlig.