Vad kan jag förvänta mig av sprickaoperation?

Analfissurer eller tårar i slemhinnorna som stöder anusen är mycket vanliga, smärtsamma problem. De flesta sprickor är små och tillfälliga, vilket i allmänhet svarar bra på hemmet och mediciner. Ett spricka kan bli en kronisk olägenhet för vissa människor, men kirurgi kan rekommenderas som en permanent botemedel. Fissuroperation innebär vanligen en eller två små snips i den rektala sfinkteren för att lossna musklerna och bredda analhålan. Förfarandet kan vanligtvis utföras i ambulanssituation på mindre än en timme, och patienterna ger i allmänhet fullständiga återhämtningar på ungefär två månader.

En person som är planerad till fissuroperation kan förvänta sig att träffa kirurgen i förväg för att diskutera proceduren, återhämtningstips och eventuella risker som är inblandade. På operationsdagen ges patienten vanligen en salthaltigmedel som rengör tarmarna och minskar risken för infektioner under förfarandet. En dos av generell bedövning eller ett skott av lokaliserad bedövning nära anusen ges vanligtvis numronsmärta precis innan proceduren börjar. Med patienten liggande på ryggen, steriliserar kirurgen noga området och bara inuti analöppningen.

En skalpell används för att göra ett litet snitt längs den inre sfinkteren, vilket gör att musklerna kan slappna av och dilatera. Eventuellt ärrvävnad eller allvarligt skadade områden av vävnad tas bort för att undvika komplikationer. När sphinxen slappna av, steriliseras området återigen, och patienten förs till ett återhämtningsrum för att vänta på att anestesi ska slita av. Han eller hon får ges smärtstillande medel och aktuella antibiotika att använda hemma.

Efter operationen är en patient vanligtvis instruerad att vila i en eller två dagar och sedan långsamt återgå till aktivitet. Avföringsmjukmedel, kosttillskott och kostbegränsningar kan rekommenderas för att hjälpa till i avlöpande avföring under helande fasen. Vissa patienter upplever en viss grad av inkontinens under de första dagarna efter fissuroperation, men tarmkontrollen återkommer vanligtvis inom mindre än en vecka. Smärre smärta och obehag kan bestå i upp till två månader.

Fissuroperation har en mycket hög framgångsgrad. Det finns en liten chans att sprickor kan återvända någon gång i framtiden, men åtgärder kan vidtas för att förhindra att de återkommer. En postkirurgisk patient uppmuntras att upprätthålla en högfibrer diet, få mycket motion och undvik spänning under tarmrörelser. Långvarig användning av avföringsmjukmedel kan vara nödvändigt för att undvika förstoppning. Slutligen är regelbundna kontroller med en läkare viktigt för att säkerställa att problem inte uppstår igen.