Vad orsakar domningar på vänster sida?

Ett antal olika medicinska problem kan orsaka domningar på vänster sida, vissa är allvarligare än andra. Numbness som varar mer än några ögonblick borde nästan alltid vara en orsak till larm, men det borde också bli en stickning som sker över stora delar av kroppen. Stroker, hjärntumörer och anfall är några av de främsta orsakerna till denna typ av förlust av känsla, men mer latenta tillstånd som multipel skleros eller diabetes kan också vara ansvariga. Människor som regelbundet känner domningar på vänster sida eller som inte kan redovisa plötslig eller ihållande stickningar bör vanligtvis söka läkarvård.

En av de vanligaste orsakerna till domningar var som helst slag, vilket händer när hjärnan – delvis eller full – plötsligt förlorar sin blodtillförsel. När detta varar i mer än några sekunder kan resultaten bli förödande och tenderar att märkas omedelbart. Mindre stroke kan ibland vara oupptäckta först, men deras symtom och efterverkningar är vanligtvis mycket tydliga. Numbness som är koncentrerad på ena sidan av kroppen orsakas ofta av en stroke som påverkar den del av hjärnan som styr den sidan.

Den mänskliga hjärnan är uppdelad i halvklot, med rätt halvklot som styr kroppens vänstra sida och vice versa. En stroke som påverkade någon av de viktigaste kommunikationszonerna på högra halvklotet kan orsaka domningar som en person skulle känna upp och ner på vänster sida. Detta gäller särskilt för stickningar som händer på flera ställen samtidigt, som i en arm, ett ben och en axel på samma gång.

En hjärntumör i höger halvklot kan också orsaka en långsam förlust av känslan på kroppens vänstra sida, men i dessa fall tenderar stickningen att bli gradvis sämre. Vad som kan börja som intermittent domningar kommer att utvecklas till full förlust av känslan. Ju tidigare tumörer identifieras desto bättre sannolikheten är att de säkert kan tas bort eller neutraliseras, vilket gör att uppmärksamhet på känslighetsproblem är väldigt viktigt.

Migrän huvudvärk och anfall är mycket olika från ett medicinskt perspektiv, men båda tenderar att “signalera” eller varna deras ankomst med symptom som kan innefatta riktade domningar. Timing kan variera från person till person, men i de flesta fall är nummenhet och går med ungefär en timme av antingen en försvagande huvudvärk eller hjärnanfall. Det är sällsynt att detta symptom är långvarigt, och att behandla grunden orsakar vanligtvis också det.

Diabetes i blodsocker orsakar ibland skador på centrala nervsystemet, särskilt när det har gått obehandlat under lång tid. I vissa fall kan denna skada leda till nummenhet som är inriktad på vissa kroppsdelar eller till och med hela kroppens delar. Patienter kan vanligtvis bli av med detta genom att sätta tillbaka blodsockernivåerna inom normalt intervall men inte alltid. Diabetiker som upplever vedvarende domningar eller stickningar bör vanligtvis få en medicinsk utvärdering för att ta reda på om deras tillstånd hanteras ordentligt.

Människor som lider av multipel skleros upplever ibland också domningar som är koncentrerade i vissa delar av kroppen. De flesta patienter rapporterar stickningar på enskilda ställen, vanligtvis händer och fötter, först, men när tillståndet utvecklas kan detta spridas till hela sidorna av kroppen. Multipel skleros är ett degenerativt neurologiskt tillstånd där den skyddande beläggningen runt kroppens kärnnervar börjar förstöra med tiden. Sjukdomen kan inte botas, men ett antal olika mediciner och livsstilsförändringar kan hjälpa patienter att hålla sina symtom, inklusive domningar, under kontroll.

Att sitta, stå eller ligga i en position under långa perioder kan ibland orsaka domningar på ena sidan också. Människor som har begränsad rörlighet eller som arbetar i yrken som behöver stanna i en position länge är oftast mest utsatta för denna typ av nummenhet och det är också en gemensam överensstämmelse med långtidsvårdspatienter och andra som är bundna till sängen Under vilken tid som helst. Att byta position och flytta den påverkade armen och benet kan ofta hjälpa till att få blodet att cirkulera igen, vilket tenderar att hjälpa till att känna igen det normala igen, människor med rörlighetsproblem eller som är bedridden i flera månader i taget är vanligtvis kloka att hitta vårdgivare som kan Hjälpa dem att flytta sina muskler då och då.

Behandling av domningar på vänster sida kräver vanligtvis ett varierat och något dynamiskt tillvägagångssätt, och är typiskt centrerat på att hantera och behandla det underliggande tillståndet. Det är sällsynt att hela kroppsdelar förlorar känsla utan något annat problem. Ibland kommer stickningar att gå iväg, som ofta är fallet med inaktivitet, men medicinska leverantörer brukar rekommendera att alla som upplever domningar som inte går iväg, som kommer och går med viss regelbundenhet, eller det verkar bli värre med tiden Få hjälp att upptäcka grundorsaken.