Vad kan orsaka kalv domningar?

Kalv domningar kan uppstå av olika orsaker, och några av orsakerna till denna typ av tillstånd kan vara ganska allvarliga. Begränsat blodflöde till kalven kan leda till nummenhet, och personen kan uppleva det som allmänt är känt som en stift och nål känsla. När blodet recirkulerar genom lemmen kommer känslan att återvända. Detta är inte ett allvarligt tillstånd så länge som känslan återvänder om trycket släpps. Andra orsaker till domningar kan innebära exponering för extremt kalla temperaturer och skador på nerver som tjänar det området av kroppen.

En skada på benen eller på ryggraden kan leda till numrlighet i kalven. Detta är vanligtvis ett tecken på att ett eller flera nerver har komprimerats eller på annat sätt skadats, och medan vissa fall av nervkompression inte är allvarliga kan andra vara. Långvarig domning eller lungfett i båda benen kan vara en indikation på ett allvarligt problem som ska behandlas av en läkare så snart som möjligt. En hernierad skiva i ryggraden kan till exempel orsaka neurologiska problem i benen, vilket leder till benbesvär, och detta kommer att behöva åtgärdas av fysisk terapi, antiinflammatoriska läkemedel eller i vissa fall kirurgi.

Ibland kan infektioner eller sjukdomar leda till numrlighet i kalven också. Det här är en indikation på att sjukdomen är ganska allvarlig, och patienten bör omedelbart söka läkares hjälp. Bakteriella infektioner kan leda till nummenhet i kalvarna samt en mängd andra symtom som kan vara smärtsamma eller på annat sätt obehagliga, och vissa sjukdomar som multipel skleros kan också leda till lungfett. Om nummenheten varar längre än några minuter, eller om det återkommer ofta, är det lämpligt att läsa en läkare så snart som möjligt.

Exponering för extrem kyla kan också leda till domningar i hela kroppen. När kroppen har värmts och blodflödet har återställts, bör domningar sjunka, om det inte kan, kan allvarligare skador uppkommit vid exponering för kalla temperaturer. Frostbite kan till exempel leda till domningar som orsakas av döende celler, och de allvarligaste fallen av frostbit kan behöva behandlas kirurgiskt för att förhindra infektion. Mer mindre förekomster av frostskador kommer endast att kräva lite mildare medicinsk behandling, även om förlängd eller permanent förlust av känslor i ett visst område av kroppen kan uppkomma.