Vad är symptomen på avancerad demens?

Demens är en progressiv sjukdom med symtom som tenderar att försämras över tiden. En person som har avancerad demens kommer att ha alla symtom som kännetecknade sjukdoms tidiga skeden samt nya symptom exklusiva till avancerade scenen. Det finns flera typer av demens, inklusive vaskulär demens och Lewy kropps demens. Trots denna variation är symptomen på de flesta av dessa demens likartade och inkluderar förändringar i personlighet, minnesförlust, desorientering, oförmåga att utföra dagliga uppgifter, oförmåga att använda språk och oförmåga att censurera personligt beteende.

Personlighetsändringar är vanliga i de tidiga stadierna av demens och tenderar att förstoras i avancerade skeden. Många gånger kan personlighetskännetecken bli överdriven i detta skede, och människor som är lite ängsliga kan bli allvarligt oroliga, eller personer som är lugnare kan bli drabbade och passiva. Den motsatta trenden är också möjlig, och ibland kan de som en gång har möjlighet att fatta klara beslut bli oansvariga och utslag.

En av de första tecken på demens är minnesförlust. Människor med denna sjukdom har problem med att komma ihåg de senaste händelserna, de människor de mött och ställen där de har varit. I avancerade skeden har människor ofta svårt att komma ihåg ny information och kan ofta inte känna igen sina nära och kära. De kan inte komma ihåg konversationer eller återkalla sina senaste aktiviteter. Ofta kommer de att upprepa sig, begära saker de redan har fått och fråga samma frågor om och om igen.

Disorientation är också ett vanligt symptom som delas av dem med avancerad demens. I många fall känner inte de som är i detta stadium av sjukdomen sig själva eller någon av deras nära och kära. Det är inte ovanligt för dem att vara helt omedveten om var de är eller hur de kom dit. Ofta kan de inte hålla reda på tiden, och de förvirrar händelser som hände för länge sedan med händelser som hände nyligen.

Avancerad demens gör det också svårt för människor att utföra sina vanliga dagliga uppgifter. Sjuka har svårt att bada, klä sig och använda toaletten. Också aktiviteter som på en gång trodde sig vara så enkla kan bli nästan omöjliga uppgifter för någon med avancerad stadium demens. Till exempel kan någon som på ett och samma gång har levt med datorer, inte ens kunna slå på en dator i detta stadium av sjukdomen.

Under de senare skeden av sjukdomen är det ofta svårt för människor att prata och använda språk. De förlorar muskelkontrollen, och de kan inte sammanställa meningar eller ens att kommunicera med andra. I allvarliga fall hamnar personen fullständigt oförmögen, oförmögen att prata, gå eller i vissa fall äta.

Många personer med avancerad demens har svårt att kontrollera sitt beteende och kan agera otillbörligt genom att slå eller skrika. Många gånger har människor med avancerad demens helt glömt över sociala normer som dikterar ordentligt beteende, och de kommer att agera impulsivt. Till exempel kan de ta bort kläderna om de blir varma eller pratar på ett sexuellt sätt.