Vad är symtomen på en c-vitamin överdosering?

Vitamin C, eller askorbinsyra, är ett vanligt tillskott som tas av många människor varje dag. Några av anledningarna till att människor tar C-vitamin inkluderar förebyggande och behandling av förkylningar, för att förhindra att huden åldras och för dess antioxidantegenskaper, bara för att nämna några. Många misstänker felaktigt att C-vitamin är ofarligt, men precis som allt annat kan för mycket av en bra sak omvandlas till det som ser ut som en C-vitaminöverdos.

Tekniskt sett är en C-vitaminöverdos inte möjlig, eftersom C-vitamin inte lagras av kroppen – men det är fortfarande möjligt att ta för mycket C-vitamin på en gång. De flesta hälsoexperter rekommenderar att man tar mellan 500 och 2000 milligram (mg) vitamin C per dag, även om den rekommenderade dagliga avgiften (RDA) är bara 75 till 90 mg. Mer än 2000 mg om dagen rekommenderas nästan aldrig, men om du har några specifika frågor, sjukdomar eller kostbehov ska du kontakta din läkare.

Symptomen på en överdos av C-vitamin innefattar i allmänhet diarré, illamående och / eller kräkningar, ökad urinering, ett spolat ansikte och huvudvärk. Dessa symtom är vanligtvis inte särskilt skadliga och börjar upphöra när toxicitetsnivåerna av vitamin C i kroppen minskar, vilket sker relativt snabbt. Om du upplever diarré eller kräkningar är det viktigt att vara hydratiserad. Självklart, om du börjar uppleva dessa symptom, sluta omedelbart att ta vitamin C. Det är nog en bra idé att kontakta din läkare och ta reda på hur mycket du säkert kan ta.

Ett sätt att förhindra en C-vitamin överdos är att få dina näringsämnen från maten du äter. Att äta mat som är rik på vitamin C är lika effektiv, om inte mer, än att ta näringsämnet i en pillerform. Frukt och grönsaker är läckra och rika på C-vitamin, och du behöver inte oroa dig för att få för mycket C-vitamin till ditt system på så sätt.

Ett annat alternativ att förhindra en C-vitaminöverdos är att ta ett multivitamin som innehåller C-vitamin, istället för att ta ett separat C-vitamin. Nivåerna av vitamin C i ett multivitamin är i allmänhet tillräckligt låga för att de inte kommer att orsaka irritation i magen, samtidigt som de ger hälsofördelar. Ett multivitamin kombinerat med en hälsosam kost rik på frukt och grönsaker bör garantera att du får allt C-vitamin du behöver, utan risk för eventuella obehagliga eller skadliga biverkningar.