Vad är symtomen på en överdos av vitamin B12?

Överdosering av vitamin B12 är extremt sällsynt och nästan inga exempel har registrerats. Av denna anledning har nästan inga symptom på överdosering av vitamin B12 rapporterats. Möjliga symtom kan inkludera diarré eller måttlig allergisk reaktion, inklusive klåda eller utslag. Medan överdosering nästan aldrig ses, är det möjligt att en allergisk reaktion kan inträffa för skott som innehåller B12.

Den rekommenderade dagliga ersättningen (RDA) för vitamin B12 är 2,4 mikrogram (mcg) för de flesta vuxna och något högre för gravida och ammande kvinnor. Vitamin B12 har visat sig vara säkert hos friska människor som tar 1000 mcg dagligen under årtusenden. Mycket högre mängder är fortfarande osannolikt att orsaka överdosering av vitamin B12. Detta beror förmodligen på att extra B12 snabbt utsöndras av njurarna eller eftersom det inte längre absorberas över en viss mängd. Personer med B12-brist eller andra hälsoproblem kan önska att konsultera en läkare innan de tar B12-tillskott.

Vitamin B12 är ibland föreskrivet för att behandla tillståndet för skadlig anemi, som vanligtvis innehåller en allvarlig B12-brist. I dessa fall kan vitamin B12 ges i form av förlängd frisättningstabletter eller genom injektion. Injektion är vanligare hos personer som har nedsatt förmåga att absorbera B12 när det tas oralt. En överdosering av vitamin B12 i sådana fall är osannolikt eftersom läkaren kommer att bestämma rätt dosering.

Det är möjligt att en allergisk reaktion kan uppstå som svar på skott som innehåller B12. Det är inte klart, i några få kända fall, huruvida reaktionen inträffade på vitaminet själv eller till något annat i skottet. Det är möjligt att allergiska reaktioner uppstod som svar på konserveringsmedel. Eftersom dessa fall inte omfattade en överdosering av vitamin B12, skulle symtomen vara de för en allvarlig allergisk reaktion. Svåra allergiska reaktioner är medicinska nödsituationer, eftersom symptomen innefattar andningssvårigheter och svullnad i hals, ansikte eller tunga.

Medan överdosering är sällsynt kan B12-brist förekomma hos personer som inte äter kött eller äldre. Man tror att äldre människor inte gör tillräckligt med det ämne som kroppen behöver absorbera B12. B12-brist kan vara ganska vanligt hos individer över 60 år.

Det är fortfarande viktigt att hålla vitaminer utom räckhåll för barn, även om B12 är ganska säkert. I Förenta staterna är järnförgiftning en av de främsta orsakerna till förgiftning hos små barn. Järn har en utbredd närvaro i kosttillskott och multivitaminer.