Vad är tecknen på tandkrämallergi?

Vanliga tecken på tandkrämallergi inkluderar inflammatorisk och kliande hud runt kanten av munnen, ansiktsvullnad och anafylaktisk chock i vissa sällsynta fall. Många tandläkare och hudläkare rapporterar att tandkrämallergier är relativt ovanliga och kan vara lätta att missdiagnosera som ett resultat. Vissa läkare misstänker en allergi mot tandkräm för ett annat hudproblem som eksem, kontaktdermatit eller impetigo. En bekräftad tandkrämallergi spåras ofta till vissa kemiska ingredienser som utlöser dessa symtom hos vissa människor. Det är möjligt att upprätthålla god munhygien med allergi mot tandkräm en gång till och deras läkare kan identifiera utlösande ingredienser och hitta tandkräm utan dem.

Vissa allergiska reaktioner på tandkräm kan utlösa utbrott av ett tillstånd som kallas cheilit, vilket kännetecknas av sprickor i huden i hörnen av munnen. Detta problem är normalt en bakterieinfektion, och de allergiframkallande ingredienserna i vissa tandkräm kan leda till samma sår. Milda allergier kan orsaka att cheilit bara stannar vid munnen, även om allvarligare reaktioner kan spridas till läpparna och omgivande hud. Den resulterande fläckiga och råa huden kan tillfälligt rensas upp med en antibiotisk salva, även om utbrott normalt återkommer när patienten använder samma tandkräm som är ansvarig för den allergiska reaktionen.

Svullnad och inflammation är ytterligare tecken på tandkrämallergi. Vissa människor kan klaga på svullnad hud runt munnen. Andra kan uppleva raka och irriterade fläckar eller till och med canker sår på munnen. Tender och inflammerat tandkött kan också förekomma hos vissa personer med känslighet mot vissa tandkrämingredienser. Vanliga tandkräm ingredienser som kan orsaka dessa reaktioner inkluderar fluor och vissa humectants som propylenglykol.

Några allergiker kan också ha reaktioner på vissa märken av organisk tandkräm som är gjorda med blandningar av örter. Denna typ av tandkrämallergi är ofta vanligare hos personer med bekräftad allergi mot vissa ämnen, såsom kanel eller anisfrön. Förutom hudutslag eller sår på hud- och munfoder kan dessa allergiska reaktioner i tandkrämen också ibland orsaka magbesvär om lider av misstag sväljer små mängder tandkräm.

Allvarliga reaktioner med dödlig tandkräm är relativt sällsynta, och vissa läkare rapporterar några fall per år i genomsnitt. Anafylaktisk chock är generellt det mest uppenbara symptomet på denna typ av allergi, och det kan vara livshotande utan snabb medicinsk intervention. Detta tillstånd orsakar vanligtvis svullnad i halsen till punkten av eventuell kvävning.