Vad orsakar klåda ben?

Det finns många saker som kan orsaka klåda, inklusive utslag. Till exempel, om en person börjar använda ett nytt tvättmedel eller tvål, kan han utveckla kontaktutslag på benen som får honom att klia. En individ kan också utveckla kliande ben efter att ha rört en irriterande som giftig murgröna. Andra orsaker är allergier mot ingredienser i parfymerade lotioner, heta, vanliga duschar och follikulit. Ett annat tillstånd som kallas rastlös ben syndrom kan också få benen att klia.

Torr hud är en vanlig orsak till klådaben. Ofta har en person torr hud på grund av genetiken, men ibland kan en persons beteende eller handlingar få det att utvecklas. Till exempel, vissa människor duschar eller bada för ofta medan andra kan bada i vatten som är för varmt eller använda hårda tvål och kroppsvaskar som bidrar till torr hud. Ibland kan en person använda parfymerade lotioner som är tänkt att återfuka huden men verkar bara göra saker värre. Dessutom kan dålig näring, brist på adekvat hydrering, åldrande, vindkraft och vissa kroniska hudförhållanden också leda till utveckling av kliande ben.

Ibland är klåda ben orsakade av ett tillstånd som kallas rastlös ben syndrom. Forskare är inte säker på vad som orsakar rastlöst ben syndrom, men vissa tror att det kan vara resultatet av obalanser i en kemikalie som kallas dopamin i en persons hjärna. När en individ har rastlös benssyndrom, känner benen kliande och tråkig när han sitter eller ligger nere. Han känner vanligtvis en uppmaning att gå upp och flytta benen, vilket ofta resulterar i tillfällig lättnad. Förutom klåda kan en person med rastlös bensyndrom ha ontiga, krypande känslor som påverkar hans ben, eller han kan känna en brännande känsla i dem.

En individ kan också ha klådaben som utvecklas på grund av ett tillstånd som kallas follikulit. Follikulit är en infektion i hårsäckarna. Det kan orsaka stötar, svullnad, blåsor fyllda med pus och rodnad. Klåda är ett av huvudsymptomerna av follikulit, men tillståndet kan också orsaka smärta. I vissa fall kan follikulit leda efter ärrbildning när infektionen är över.

Medan en individ kan utveckla kliande hud på någon del av hans kropp kan benklåda ibland vara de svåraste att ignorera. Detta kan bero på att slitagebyxor ofta orsakar friktion som tjänar till att göra klåda värre. Dessutom kan irriterande i byxorna, såsom tvättmedelrester, förvärra problemet.