Vad är biverkningarna av en njurstenstent?

Att placera en njurstenstent i urinledaren mellan njurarna och blåsan kan orsaka flera obehagliga biverkningar. Patienter känner ofta behovet av att urinera ofta och bråttom, och när de urinerar kan deras blåsor inte känna som om den har tömt helt. Vissa människor kan märka blod i urinen eller kan få en infektion. Stentens närvaro kan vara mycket märkbar, särskilt under träning eller när patienten befinner sig i vissa positioner. Det kan finnas smärta i urinblåsa, njure och omgivande områden i buken också.

Några av de främsta biverkningarna av en njurstenstent är förändringar i patientens urinering. Många människor klagar på att de känner att de måste urinera oftare än normalt. Behovet att urinera kan också vara väldigt plötsligt och intensivt, vilket tvingar människor att rusa till badrummet. När de har gått kan blåsan fortfarande känna sig lite full, vilket får dem att känna att de behöver gå igen genast.

En annan fråga som kan uppstå är blod i urinen. Detta kan bero på irritation av blåsan eller njuren vid ändarna av stenten som ligger inuti dem. Typiskt löser problemet sig, och kan också hjälpa till med ökat vätskeintag.

Infektion kan vara ett annat resultat av en njurestenstent. I de flesta fall är njuren platsen för en stentrelaterad infektion. Behandling med antibiotika kan behövas för att rensa upp det.

Att kunna känna njurstenstenen i kroppen är ett annat problem som många patienter står inför. Till skillnad från annan hårdvara som placeras i kroppen som inte kan känna sig när den är där, är en stent i urinläkaren vanligtvis ganska märkbar, och de flesta patienter har en konstant medvetenhet om det. Även om det är gjort att vara flexibelt och rör sig med kroppen, kan vissa aktiviteter eller positioner vara obekväm för vissa patienter om det rör sig för stent för mycket.

För många patienter med njurstenstent är smärta ett problem. Smärtan kan vara lokal i njur- och blåsområdet, eller det kan känna sig mer allmänt över buken, sidan och baksidan. Smärta kan förvärras efter urinering eller fysisk aktivitet. Det är också ibland möjligt för stenten att flytta mer in i blåsan eller njuren, vilket kan irritera antingen organ eller i extrema fall leda till punkteringar.