Vad är de olika polycystiska fibros symtomen?

Polycystisk fibros är ett medicinskt tillstånd som påverkar det kvinnliga reproduktionssystemet. Även om varje kvinna påverkas annorlunda, innefattar några av de vanligaste symptomen menstruationsbrist, cystbildning på äggstockarna och i livmodern och infertilitet. Några ytterligare symptom inkluderar ofta ökat kroppshår, buksmärtor och en ökning av blodtrycksnivåerna.

Menstruella oegentligheter är vanliga symtom på polycystisk fibros. Dessa oegentligheter kan ta flera former, beroende på den enskilda situationen. Detta tillstånd kan fördröja starten av en tjejs första period eller kan få en kvinna att få färre menstruationsperioder än normalt. Många kvinnor med detta tillstånd upplever också stora perioder, och i vissa fall kan blodproppar vara närvarande. För vissa kvinnor kan dessa menstruella oegentligheter vara den enda indikatorn att detta tillstånd kan vara närvarande.

Hormonfluktuationer kan orsaka olika symptom. Några av dessa inkluderar fetma, med tyngre fettpålagringar är särskilt vanliga i bukområdet i kroppen. Vissa kvinnor kan utveckla varierande grader av sekundära manliga sexuella egenskaper, inklusive ytterligare ansikts- eller kroppshår samt utveckling av en djupare röst. Manlig baldhet kan till och med utvecklas hos vissa kvinnor med detta medicinska tillstånd.

Bland de vanligaste symptomen på detta tillstånd är cystbildning, vilket ofta hjälper läkaren att bekräfta diagnosen av detta tillstånd. Det finns ofta flera små cyster närvarande i livmodern liksom en eller båda äggstockarna, även om det är möjligt för dessa cyster att växa ganska stora. Dessa cyster kan orsaka stor smärta och obehag, särskilt under menstruationsperioden. Om dessa cystor brutit, kan smärtan vara grov och blödningen kan vara ganska tung.

Ytterligare symtom är möjliga, men inte alla kvinnor kommer att uppleva alla dessa symtom. Hudförändringar är relativt vanliga bland kvinnor med detta tillstånd och kan innefatta utveckling av fet hud, akne eller mjäll. Vissa kvinnor kan också uppleva fläckar av missfärgning av huden. Blodtryck och kolesterolnivåer är ofta förhöjda hos kvinnor som har polycystisk fibros.

Receptbelagda läkemedel kan ibland användas för att behandla symtomen. Hormonersättningsterapi är en särskilt populär behandlingsmetod. Vissa kvinnor kan märka symptomlindring när de gör kostförändringar eller tar vissa kosttillskott. I vissa fall kan kirurgisk ingrepp bli nödvändig, särskilt om cystorna är stora eller en blockering uppstår. Eventuella frågor eller oro om symtom på polycystisk fibros eller behandlingsmetoder bör diskuteras med en läkare eller annan medicinsk professionell.