Vad är en bakteriell infektion?

Bakterier är mycket små, encelliga organismer, varav de flesta är inte skadliga för människokroppen. Smittsamma bakterieformer kan ibland invadera kroppen och orsaka en mängd olika medicinska tillstånd, vilket kan behöva behandlas med receptbelagda läkemedel som antibiotika. Några av de vanligaste tillstånden som orsakas av bakteriell infektion inkluderar bakteriell vaginos, njureinfektioner och gastroenterit.

Bakteriell vaginos är en vanlig typ av bakteriell infektion som påverkar kvinnor. Olika typer av bakterier lever naturligt i det vaginala området och orsakar normalt inte problem. Om någon av dessa bakterier börjar växa för mycket, kan en infektion uppstå. Kvinnor som upplever symtom på detta tillstånd kan märka ett smutsigt vaginalt urladdande, även om det är vanligt att en kvinna inte upplever några symptom alls.

Pyelonefrit är en typ av bakteriell infektion som involverar njurarna. Symtom på denna typ av infektion inkluderar ofta smärta, feber eller blod i urinen. Detta tillstånd bör behandlas genast, eftersom obehandlade njureinfektioner kan leda till permanent njurskada. Om njurarna blir för skadade för att fungera ordentligt, kan dialys eller transplantation bli de enda hållbara alternativen för att hålla patienten vid liv.

Bihåleinflammation är en typ av bakteriell infektion som innebär inflammation och irritation av sinushålans delikata vävnader. Bihåleinflammation kan inkludera feber, hosta och huvudvärk. Som det är fallet med de flesta bakteriella infektioner behövs antibiotika för att effektivt behandla bihåleinflammation. Varm, fuktig kompressor kan placeras över sinusområdet i ansiktet för att underlätta smärtsamma symptom medan kroppen läker av infektionen.

Gastroenterit är ett medicinskt tillstånd som ibland orsakas av bakteriell infektion och kännetecknas av inflammation i matsmältningssystemet, inklusive mag och tarmar. Symtom på gastroenterit kan innefatta buksmärta eller kramper, feber eller diarré.

Chlamydia är en typ av sexuellt överförbar sjukdom som ofta orsakas av en bakteriell infektion. Många människor som har denna typ av infektion upplever aldrig några symtom, vilket innebär att sjukdomen lätt kan sprida sig till andra människor oavsiktligt. De som upplever symtom på detta tillstånd kan märka buksmärtor, illamående eller feber. Kvinnor med chlamydia kan också börja blöda eller fläcka mellan perioder. Patienter som diagnostiseras med detta tillstånd ska informera alla sexpartner så att alla som kan ha utsatts kan få rätt testning.