Vad är symtomen på xanax & undefinedundefinedreg; uttag?

Många människor ordineras Xanax® på grund av ångest eller panikstörningar, och läkemedlet har visat sig vara mycket effektivt som en kortvarig behandling. Xanax® kan emellertid också vara extremt vanabildande, och studier tyder på att en patient kan nå en toleransnivå som är tillräckligt hög för att framkalla Xanax®-uttag på så lite som 4-6 månader. Även om doserna ligger bra inom de normala terapeutiska gränserna, cirka 1 till 2 milligram dagligen, kan uttag fortfarande vara så fysiskt och känslomässigt smärtsamt som om en missbrukare intog mycket högre rekreationsdoser. De vanliga symtomen på abstinens inkluderar panik och ångestattacker, hjärtklappning, yrsel, återkommande mardrömmar, sömnlöshet, svår huvudvärk och depressiva tankar.

Svårigheten med Xanax®-uttag ligger hos naturen hos läkemedlet självt. Till skillnad från vissa andra vanligt förekommande ångest och panikstörningar, kan Xanax® inte avbrytas brått eller “kallt kalkon”. Få patienter som tar Xanax® regelbundet kan bestämma sig för att sluta ta det en dag som en form av självavgiftning. Däremot måste dosen rampas ned mycket gradvis, och oftast kommer en utbildad sjukvårdspersonal att använda droger som Tegretol® eller Klonopin & Reg; för att ta platsen för Xanax® när patienten sakta skadar. Denna detoxprocess kan ta flera månader, och patienten upplever ofta symtom på uttag, till exempel svåra panikattacker tillsammans med heta och kalla blinkningar. Om en patient försöker sluta med Xanax® “kallt kalkon” kan han eller hon också uppleva visuella hallucinationer och en känsla av att kopplas från omvärlden. En avgiftande patient kan också känna sig fysiskt svag och lustig.

Vissa människor upplever också svåra humörsvängningar under Xanax®-uttag, tillsammans med obsessiva tankar om död eller sexualitet. Vänner och släktingar kanske inte ens är medvetna om många av dessa biverkningar, eftersom en patient som upplever uttag kan uppträda fysiskt normalt, om det kanske är i ett försvagat tillstånd. Många av de mer allvarliga symtomen är psykologiska, såsom en oförmåga att koncentrera sig, en ökad eller minskad könsträcka och en allmän rädsla för att förlora sitt sinne eller gå galen. Det kan också finnas psykosomatiska känslor av nålar som går in i lemmar eller buggar som kryper på hans eller hennes hud. Känslor av muntorrhet eller oförmåga att svälja har också rapporterats som symptom på Xanax®-uttag.

Anti-ångestläkemedel som Xanax® utvecklades inte för långvarig behandling av panik eller ångestsjukdomar. De positiva effekterna av Xanax® är avsedda att ge användarna en approximation av ett liv fritt från ångest eller panik. Efter några månaders behandling ska en patient kunna rusa ner medicinen och använda andra metoder för att kontrollera hans eller hennes ångest eller paniksymptom. Ett antal människor blir emellertid fysiskt och psykologiskt beroende av droger som Xanax® och därför är det viktigt för psykiatriska proffs att noggrant övervaka patientens framsteg medan man använder Xanax® och förskriva den lägsta effektiva terapeutiska dosen. När en patient uppvisar en meningsfull förbättring i hans eller hennes allmänna tillstånd, bör användningen av läkemedlet försiktigt och metodiskt minskas för att undvika Xanax®-uttag.