Vad orsakar bröstkalciumavlagringar?

Bröstkalciumavlagringar, som består av kluster av kalciumfosfatkristaller och kollagen, kan bilda olika orsaker. De kan vara relaterade till skador i bröstvävnaden, som kan vara följd av inflammation eller skada, eller helt enkelt vara en del av åldrandet. Tillväxten i brösten som cyster eller fibroadenom samt cancerceller i duktal karcinom in situ kan orsaka kalciumavlagringar. Problem som leder till blockeringar i mjölkkanalerna, som bröstkanaleksstasi eller mastit, kan också vara att skylla på.

När bröstvävnaden blir skadad, finns det större risk att bröstkalciumavlagringar kommer att utvecklas där. Kvinnor som har haft en fysisk skada eller skador på en eller båda brösten, såsom ett trubbigt krafttrauma, kan tendera att få dem. Bröstkirurgi, där snitt görs i bröstvävnaden som kräver stygn, kan också främja förkalkningar. De som har behandlats för bröstcancer och som behövs för strålbehandling är ibland benägna att deponera kalcium. Äldre kvinnor, särskilt de som redan har gått igenom klimakteriet, tenderar ofta att utveckla dem när deras bröstvävnad degenererar.

En annan vanlig orsak till bröstkalciumavläsning är onormala tillväxter i brösten. Beräkningar kan tendera att bilda runt cyster, som är godartade, vätskefyllda säckar som kan bildas. Tumörer som är kända som fibroadenom, som är fasta, icke-cancerösa klumpar i brösten, kan också utlösa deras utveckling. En annan typ av tillväxt som kan leda till kalciumfyndigheter är duktal karcinom in situ eller DCIS, vilket är en mycket tidig form av bröstcancer som uppträder i mjölkkanalerna. Bröstimplantat eller andra främmande kroppar i bröstet kan också leda till förkalkningar i den närliggande vävnaden.

Problem som påverkar mjölkkanalerna är ofta orsaken till bröstkalciumavlagringar, särskilt om kanalerna blockeras och vätska ackumuleras. Kanaler under nipplarna kan expandera och förtjocka, vilket orsakar vätskebyggning, ett tillstånd som kallas bröstkanalecstasia och en vanlig utlösare av kalciumförebyggande medel. Ibland kan kanaler blåsas av mjölk när kvinnor först ammar deras nyfödda, och dessa blockeringar kan leda till en infektion som kallas mastit, en annan frekvent bakomliggande orsak till förkalkningar. Om kanalerna blockeras av tillväxt, cyster eller andra främmande kroppar, kan samma resultat inträffa.