Vad orsakar en svullen lever?

Levern är ett viktigt organ som utför ett antal viktiga funktioner i en persons kropp. En svullnad lever är ett allvarligt medicinskt tillstånd där levern blir förstorad till följd av sjukdom eller skada. Flera tillstånd kan leda till lever svullnad, inklusive hepatit, cirros, cancer och infektion. I vissa fall kan en svullen lever behandlas med droger eller livsstilsförändringar, i andra kan en levertransplantation vara nödvändig.

Hepatit är en klass av leversjukdomar som vanligtvis orsakas av virus eller alkoholism. Hepatit A, B och C är virusinfektioner spridna genom sexuell kontakt, nålanvändning eller annan kontakt med kroppsvätskor. Viral hepatit är obotlig, även om den kan hanteras med vila och rätt näring. Kronisk hepatit kan uppstå som resultat av viral hepatit eller alkoholism. De flesta formerna av hepatit orsakar influensaliknande symtom och kan, om de inte behandlas, leda till en svullen lever.

Tillsammans med hepatit kan överdriven alkoholkonsumtion leda till levercirros. Cirros uppträder när ärrvävnad bildas i levern, vilket i sin tur hindrar normala funktioner. Fetma, diabetes och genetiska sjukdomar är ytterligare orsaker och komplicerade cirrosfaktorer. Cancer kan också resultera i en svullnad lever och kan orsakas av tidigare leversjukdom eller sprida sig från metastaserad cancer någon annanstans i kroppen.

Flera typer av infektioner bortsett från hepatit kan orsaka leversvullnad. Dessa inkluderar malaria, mononukleos, tyfusfeber, brucellos och Espstein-Barr-viruset. Detta kan vara en livshotande komplikation av dessa sjukdomar och man bör söka medicinsk behandling i dessa fall.

Leversvullnad åtföljs ofta av andra symtom på leversvikt. Symtom börjar ibland med trötthet och brist på aptit tillsammans med buksmärta som illamående och diarré. Mer allvarliga leverförhållanden orsakar förvirring, svullnad och gulsot, vilket är en guling av ögon och hud.

Leversjukdom kan diagnostiseras med enkla blodprover som kallas leverpaneler. Patienter med symtom på leverfel eller andra abdominala klagomål kommer vanligen att ges dessa paneler tillsammans med andra blodprov. En läkare kan upptäcka en svullnad lever genom att känna sig runt botten av revbenet på den högra sidan av buken. Om det är förstorat, kan han vanligtvis leva svullnad ut från under revbenen.

Patienter som har symtom på leversjukdom bör omedelbart kontakta läkare. För att undvika leverproblem bör en person begränsa sitt intag av alkoholhaltiga drycker och var försiktig med läkemedel som innehåller acetaminophen. Använd alltid skydd under samlag och undvik att dela nålar.