Vad orsakar färgblindhet?

Färgblindhet är oftast en genetisk visuell brist som begränsar de färger som en individ kan upptäcka. De flesta med detta tillstånd ser inte bara svartvitt. De påverkade färgerna är vanligtvis begränsade till grönt och rött, vilket ofta framträder som nyanser av solbränna eller brun. Mindre ofta kan färgen blå också påverkas.

Det mänskliga ögat detekterar färg med fotoreceptorer som ligger på näthinnan bakom ögat. Dessa fotoreceptorer finns i två typer, stavar och kottar. Stänger fyller näsan på näthinnan och används i svagt ljus, till exempel i nattsyn. Stavar upptäcker inte färg bra, men låter människor se i mörkret.

Koner förekommer i hela näthinnan och innehåller pigment som reagerar på vissa färger. Pigmenten kommunicerar med hjärnan när den avfyras. Så här upptäcker en person färg. Koner kräver ljusare ljus att fungera än stavar, varför vi inte kan se färgerna väl i mörkret.

Färgblindhet är ett resultat av vissa koner som missförstår våglängderna som motsvarar deras respektive färger. Röda, gröna och blåa färger har motsvarande våglängder. Röda våglängder är längsta, gröna färger genererar medelvåglängder och blåa färger är gjorda av kortare våglängder. Om de gröna konerna till exempel bara svarar på lite längre våglängder, tolkas grönt av hjärnan som röd.

Det finns inget botemedel mot färgblindhet, men det är vanligtvis inte ett hämmande tillstånd. Röda och gröna trafikljus kan tyckas vara liknande nyanser av samma färg, men de som är färgblinda använder ljusets position som en indikator på när du ska stanna eller gå. Färgblindhet blir mer av ett problem om arbetet kräver färgskillnad. Detta kan vara fallet för en konstnär eller en formgivare, till exempel, eller för en elektriker som måste se röda, gröna och gula kabelscheman.

Studier tyder på att åtta procent av världens manliga befolkning är genetiskt färgblind, medan mindre än en procent av den kvinnliga befolkningen påverkas. Förutom genetiskt arv kan vissa sjukdomar eller skador på ögonen orsaka färgblindhet. När människor åldras kan känsligheten för färger minska på grund av makuladegeneration, grå starr eller andra tillstånd.