Vad orsakar peroneal nervskada?

Peroneal nervskada, där nerven som levererar underbenet och foten förvärvar en skada, kan orsakas av kompression, fysiskt trauma, underliggande sjukdom och operation. Hos människor med denna typ av skada begränsar nervskador rörligheten i underbenet och foten. Detta kan leda till symtom som fotfall, där tårna drar på marken och patienten har problem med att böja. Patienten kan också uppleva stickningar, domningar och smärta. Behandlingsalternativ är tillgängliga för att hantera skadan och adressera specifika symtom.

Den här anatomiska strukturen avgrenar sig från den sciatic nerven, en större nerv som levererar hela benet. Den peroneala nerven dyker upp runt knäet, lägger ner benet mot foten och sprider ut över foten. En patient har vanligtvis bara skador på ena sidan, och de kan börja med subtila symtom som att slappa eller dra foten medan de går.

Kompression av peroneal nerv kan uppstå på grund av att människor bär täta stövlar eller andra kläder, såväl som dåligt monterade hängslen och gjutningar. Ibland är kompression av nerven resultatet av degenerering i benet eller svullnad runt knäet. Trycket äter bort vid nervens myelinmantel, vilket gör det svårare att överföra signaler. Fysisk trauma, en annan källa till peroneal nervskada, kan innefatta sprickor, krossa skador på benet och skarpa slag. Ibland leder det till skador i framtiden som ett resultat av tryckförhöjningar i benet.

Underliggande sjukdomar inklusive anorexi, diabetes och medfödda tillstånd som är kända för att orsaka nervskada kan leda till skador på peroneal nerv. Patienter med dessa tillstånd har högre risk för nervskada, särskilt i nedre extremiteterna. En läkare kan övervaka patienten för tidiga tecken och symtom så att ingrepp kan ske så snabbt som möjligt. Kirurgiska förfaranden kan också utsätta patienter för risk för skador på peroneal nerv. En kirurg kan oavsiktligt skada nerven eller kan skapa irritation, vilket leder till ärrbildning, med ortopediska enheter som skruvar.

Några behandlingsalternativ för peroneal nervskada inkluderar fysisk terapi och hängslen för att förhindra kontraster i foten, smärtlindring för patienter som upplever obehag och steroider för att begränsa svullnad och inflammation. Kirurgi för att avlägsna ärrade eller skadade delar av nerven är också tillgänglig för vissa patienter. Patienter kan också dra nytta av arbetsterapi för att lära sig att använda det skadade benet på ett säkert sätt. Canes och hjälpmedel kan hjälpa patienter som blir instabila till följd av dålig motorstyrning i det drabbade benet.