Vilka faktorer påverkar hållbarheten hos amoxicillin?

I de flesta fall är amoxicillins hållbarhet mellan ett och två år. Vissa faktorer som kan påverka hållbarheten omfattar exponering för ljus, värme och fukt. Amoxicillin som kommer i flytande form, som också kallas oral suspension av amoxicillin, krävs vanligen att kylas. Om det flytande amoxicillinet inte kyls kan det påverka hållbarheten negativt. I allmänhet ska hela innehållet i en behållare av amoxicillin tas inom 10 dagar efter att ha ordinerats beroende på specifika läkarinstruktioner, och en person som överväger att ta gammalt amoxicillin borde noga fråga sin läkare innan han gör det.

De flesta läkemedel, inklusive amoxicillin, är märkta med utgångsdatum som hävdar att läkemedlet är bra i upp till ett år efter att ha ordinerats. Det är möjligt att majoriteten av läkemedel faktiskt fortfarande är säkra att konsumera i mer än ett år efter att ha skrivits, även om de kanske inte fungerar lika bra som de gjorde när de var färska. Effektivitetsminskningen är åtminstone delvis på grund av sannolikheten för att de flesta läkemedel inom ett år troligen har utsatts för ogynnsamma förhållanden som kan påverka hur bra de fungerar. Exponering för ljus, värme och fukt kan med tiden orsaka att kemikalierna i amoxicillin och andra läkemedel inte reagerar på samma sätt som de ursprungligen gjorde, vilket innebär att de kanske inte kommer att vara användbara för att behandla olika sjukdomar.

En person som vill säkerställa att hans amoxicillin är säkert att konsumera bör följa alla instruktioner på behållaren angående förvaring för förlängd hållbarhet för amoxicillin. Den ideala platsen för att lagra amoxicillin i tablettform för att skydda det mot ljus, värme eller fukt är sannolikt inne i ett medicinskåp. Många lägger behållare av amoxicillintabletter i fönsterluckor, men det leder vanligtvis till överskott av ljus och värmeexponering. Förvaring av amoxicillin i ett badrum ut på en bänk snarare än inuti ett medicinskåp betyder att amoxicillin sannolikt kommer i kontakt med för mycket fukt. Hållbarheten för amoxicillin i flytande form kan vara något kortare än tablettamoxicillin eftersom det normalt måste kylas och den flytande formen kommer sannolikt inte att vara effektiv under lång tid om den inte hålls kyld.

Oavsett hållbarhet är det viktigt att komma ihåg att amoxicillin är ett antibiotikum. De flesta läkare ordinerar antibiotika till personer med specifika instruktioner för att ta det i sin helhet för att säkerställa att de infektioner som amoxicillinen förskrivits för att behandla kommer att gå iväg. En person som misslyckades med att slutföra en runda amoxicillin och tänker på att ta det som finns kvar för att behandla en annan infektion bör inte göra det utan att fråga sin läkare. Om amoxicillinet har gått ut, kan det inte vara lika effektivt som det var när det först skrevs. Amoxicillin som inte är tillräckligt stark för att döda en infektion kommer förmodligen inte vara användbar, och exponeringen för det svaga amoxicillinet kan faktiskt få bakterierna i kroppen att bli starkare och svårare att behandla.