Vilka faktorer påverkar självkänsla hos tonåringar?

Många tonåringar kämpar med låg självkänsla, särskilt under puberteten och i gymnasiet. Det finns flera viktiga faktorer som påverkar självkänsla hos tonåringar. Tonåringar påverkas ofta av deras hormoner och de förändringar som de upplever under puberteten. Forskare tror också att fysiskt utseende, sociala interaktioner, skolastiska prestationer och familj alla spelar en viktig roll.

När en tonåring går igenom puberteten släpps stora mängder nya hormoner inuti hans eller hennes kropp. Ökningen i hormonnivåerna kan orsaka humörsvängningar, depression och dålig kroppsbild. Det är normalt att tonåringar känner sig osäkra om de fysiska förändringarna som de upplever. Fördröjd puberteten kan också påverka självkänsla hos tonåringar. Tonåringar som är sena att mogna känner ofta sig självmedvetna om att de inte går igenom puberteten samtidigt som deras kamrater.

Fysisk utseende påverkar självkänsla hos tonåringar både under och efter puberteten. Studier har visat att de flesta tonårsflickor skulle ändra sitt utseende om de fick chansen. Forskning har också visat att överviktiga tonåringar är mer benägna att ha låg självkänsla. Tonåringar känner ett enormt tryck för att ha på sig moderna kläder, hålla sig tunna och uppfylla de skönhetsprestanda som skildras i media.

Sociala interaktioner spelar också roll i tonårenas självkänsla i gymnasiet. Elever som har problem med att bilda relationer med sina kamrater lider ofta av låg självkänsla. De flesta elever hoppas vara populära och passar in i en viss social cirkel. När en tonåring känner sig isolerad eller ogillar, kan han eller hon börja definiera sig själv som en social outcast. Under tonåren kommer mycket av en persons förtroende från att hans eller hennes kamrater godkänns och godkänns.

Godkännandet av ens familj är dock lika viktigt som hans eller hennes kamrater, om inte mer. Tonåringar som missbrukas mentalt och / eller fysiskt ofta drabbas av mycket låg självkänsla. Det är viktigt att en tonåring känner sig älskad och värderad av familjemedlemmar. En förälders beröm kan göra underverk för en ungas självförtroende.

Bortsett från att vi hoppas kunna accepteras, hoppas många tonåringar också kunna utmärka sig idrottsligt och scholastiskt. När en elevs prestation inte uppfyller sina förväntningar eller förväntningar hos hans eller hennes föräldrar, kan studenten börja tvivla på hans eller hennes förmågor. Studenter kan fråga sig om de är så kloka eller begåvade som sina klasskamrater, när de i verkligheten är deras förväntningar helt enkelt orealistiska.

Excelling i skolan kan ha en positiv inverkan på självkänsla hos studenter. Hög självkänsla kommer ofta från tonåringens skolastiska och atletiska prestationer, liksom erkännandet av hans eller hennes prestationer. Tonåringar som känner sig värda av sina familjer och kamrater är lyckligare och mer självsäkra. Även om många av dessa faktorer fortsätter att påverka människor i hela deras vuxna liv, har de störst effekt på självkänsla hos tonåringar.